Снимка: БГНЕС

Германският правосъден министър Кристине Ламбрехт определи нападението на еврейски студент в Хамбург като "ужасен акт на насилие". Момчето е било нападнато пред синагога в града, предаде Асошиейтед прес.

"Омразата към евреите е позор за нашата страна. Трябва още по-категорично да противодействаме на разпалването на омраза срещу евреите и да оказваме по-голяма помощ на жертвите на омраза и насилие", каза Ламбрехт.
 
Нападателят е 29-годишен германски гражданин, произхождащ от Казахстан. Той вече е задържан.
 
Нападението се случва почти година след атаката пред синагога в източногерманския град Хале в деня на еврейския празник Йом Кипур.
 
Равин в Хамбург заяви днес, че общността се е била събрала вчера, за да отбележи друг празник - Сукот и допълни, че е "дълбоко шокирана" от нападението.
 
"Въпросът е какво научихме след Хале?", попита риторично равин Шломо Бистрицки.
 
Нападението беше извършено при засилените опасения в Германия относно нарастващия антисемитизъм и крайнодесния екстремизъм, отбелязва Асошиейтед прес.
 
"Това не е изолиран случай - това е отвратителен антисемитизъм и всички ние заедно трябва да му се противопоставим", написа снощи в Туитър германският външен министър Хайко Маас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase