Снимка: БГНЕС

Северна Македония няма да спазва нови критерии и условия за присъединяването си към Европейския съюз, заяви германският министър по европейските въпроси, предаде БНР. Михаел Рот призова България и Северна Македония към конструктивен подход след меморандума на София срещу антибългарската идеология в Скопие. 

Рот е обсъждал въпроса с вицепремиера по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров. 
 
"Трябва да работим върху основите, които всички ние фиксирахме. Няма да въвеждаме нови критерии и условия извън заключенията на Съвета и това, което фигурира в договорите", подчерта още Рот и допълни, че е в интерес на всички страни-членки, особено за съседите на страните от Западните Балкани, регионът да има истинска европейска перспектива, за да се превърне в пространство на стабилност, сигурност и помирение. 
 
"Бихме искали да изградим надеждни мостове с помощта и на българските ни партньори", допълни Рот. Той подчерта, че се надява междуправителствените конференции с Албания и Северна Македония да се проведат този декември. 
 
В документа, който България внесе, се съдържа призив към властите в Скопие да се разделят с идеологическото наследство от комунистическа Югославия, което е причина за етническото разделение в Северна Македония. 
 
"България не може да приеме, че продължаващият процес на национално изграждане в Северна Македония ще се осъществи чрез преразглеждане на общата ни история, отричане на общите ни етнически и езикови корени или необосновани твърдения за съществуването на „македонско малцинство“ в България. Тези прояви на държавно финансирана антибългарска идеология и практика противоречат на европейските ценности и не трябва да бъдат легитимирани чрез присъединяване към ЕС", се казва още в документа.

Коментари Напиши коментар

9

diana21

преди 2 месеца

Идеологията за дистанциране македонците от историята им не е от комунистическото наследство на Северна Македония, а от момента на окупирането на територията им от сърбите! Сърбия и Гърция прилагат една и съща идеология по отношение на македонците. Ако сърбите са окупирали територия, лоято са били длъжни да не окупират и имаме такъв документ дали не можем да осъдим Сърбия. Въпреки, че вече Северна Македония не е обвързана със Сърбия, ще излезнат всички мръсотии и фалшификации на сърбите там...

8

Анонимен

преди 2 месеца

Този кой е, че се изказва по въпроси, далеч по-големи от неговата юрисдикция? Някакъв анонимен министър в Германия коментира въпроси далеч над неговото ниво. Той трябва да си знае мястото и да се занимава с външните въпроси на Германия, не с кандидат-членките на ЕС. Когато стане комисар по разширяването на ЕС, тогава може да се обажда.

7

Анонимен

преди 2 месеца

Северно Македонците да си седнат на дупета,да не си съчиняват история.Защото тя е само една,и не е това което те твърдят.