Снимка: БГНЕС
Меморандумът на България до Европейския съюз за отношенията с Република Северна Македония продължава да е една от водещите новини в македонските медии.
 
Министърът на външните работи Буяр Османи категорично отказа да коментира документа, тъй като това е вътрешна комуникация за Евросъюза и не е достигнала по официален път до властите в Скопие. Съпредседателят от македонска страна на смесената комисия по Договора за добросъседство Драги Георгиев, заяви, че "меморандумът, с който се отрича съвременния македонски език и идентичност, няма да помогне за постигане на консенсус по историческите спорове".
 
Договорът за добросъседство между България и Република Северна Македония разделя политическите и историческите въпроси и това разделение трябва да се запази, каза Буяр Османи. На въпрос за меморандума на България до страните-членки той отговори:
 
"Няма да влизам в дебата относно текста, тъй като не сме част от тази кореспонденция и не е стигнал официално до нас този документ. Мисля, че и в двете има постигнат позитивен напредък през последните три години от подписването на договора и комисиите имат резултат".
 
Съпредседателят Драги Георгиев допълни, че с този меморандум успехът на работата на смесената комисия е под въпрос. Той коментира и част от меморандума, която засяга тълкуването на концепцията като "обща история" и опитите тя да бъде заменена с алтернативи като споделена или преплетена история.
 
В интервю за телевизия Сител, Драги Георгиев заяви:
 
"Искам да бъда искрен и да кажа, че има архивни документи, в които Гоце Делчев се обявява за българин, и това не е тайна нито за тяхната историография, нито за нашата".
 
Премиера Зоран Заев вчера по време на посещение в Атина също бе толкова позитивен.
 
"Историята е много важна, но по-важно е бъдещето. Историята трябва да я използваме като основа и база за добра история".
 
Северна Македония цели до края на годината да се проведе първата междуправителствена конференция в Брюксел и така да се даде старт на преговорите за еврочленство. За да стане това е нужна единодушна подкрепата на всички държави-членки.
 
"Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България създава правна рамка и предлага инструменти за уреждане на двустранните въпроси и ние сме посветени на неговото осъществяване", заявиха за МИА от правителството на Северна Македония във връзка с меморандума, който София представи на страните-членки на ЕС, предаде БТА.
 
"С Република България сме съюзници в НАТО, имаме общо задължение да подобряваме добросъседските отношения, взаимното сътрудничество и да градим приятелство", обясниха от правителството на Северна Македония.
 
Македонското правителство подчертава още, че правото на самоопределение и самоидентифициране са основни европейски ценности и цивилизационни придобивки и уникалността на македонския език и македонската етническа идентичност са неоспорим факт.
 
Македонският език е съставна част от личната карта на Северна Македония в Обединените нации. Той е част от многото признати и приети модерни езици, които се изучават в университети в целия свят. През 21 век в Европа приемането на миналото, както и на настоящето, са отражение на отговорна и зряла политика и истинско приятелство, казаха още от правителството в Скопие.

Коментари Напиши коментар

53

Язе

преди 2 месеца

И накрая. Договора за унищожение на България подписан, първоначално като тайно споразумение между Гърция и Сърбия през 1913 г. и после разширен с всички наши съседи и одобрен и подписан от силите на Антантата и наречен Малката Антанта все още е в сила и не е денонсиран. Ние сме съюзници в НАТО с повечето ни съседи но нашата дипломация не е пойскала обезсилването на договора Малката Антанта от 1934 г. който е изцяло антибългарски. Честито българи спокойно ли спите. Имаме ли държава изобщо.

52

Язе

преди 2 месеца

Собствените ни съюзници ще ни изолират и ще ни натискат до последно да признаем Македония и македонския език за нещо отделно и не свързано с българското, българската история и култура. Русия ще прави същото, Турция също. Няма да има никой на наша страна. Никой не иска един ден осъзнат и обединен български народ от Дунав до Бяло море и от Черно море до Адриатическо море и Албанските планини.

51

Язе

преди 2 месеца

Както виждаме усилията за унищожаване на българите не спират и днес. Същите сили които правят това от началото на 18 век до днес не са мирясали и продължават даже имат вече и помагачи откъснати и направени антибългарски еничари, част от този народ, готови да го затрият напълно.Няма изгледи да оцелеем в следващите 100 г. Има податки, че Европа изцяло застава на страната на Македонците и ще отхвърли претенциите ни, макар и да са справедливи.