Снимка: БГНЕС

Глобиха френски турист с 1000 евро, защото се опитал да излети от Сардиния с около 2 кг пясък от местен плаж, съобщава CNN. Той го събрал в бутилка, която вече е конфискувана от органите на реда.

Този пясък е защитен и всеки, който се опита да го изнесе, подлежи на глоба и дори затвор. Мъжът е задържан на летище Каляри Елмас, след като в багажа му е открита бутилка с 2 килограма пясък.

Забрана за изнасяне на бял пясък е въведена през 2017 г. Глобите за нарушителите са от 500 до 3000 евро в зависимост от количеството, което е взето. Сред най-застрашените места са морските ивици са тези с розов или бял пясък.

"Миналата година открихме сайт, който предлага от пясъка ни като сувенир", обясни говорител на местната власт, цитиран от "Монитор".

Полицията е иззела 40 килограма пясък от френска двойка, посетила острова миналата година. Британски жител пък е бил глобен с над 1000 долара през 2018 г., когато властите са открили пясък, взет от плаж близо до северния град Олбия.

Коментари Напиши коментар

1

ДЕМОКРАЦИЯТА

преди 1 година

ТАКА Е В ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СТРАНИ САМО ГЛОБИ И ЗАТВОРИ ЗА НИЩО.НАЛИ ТОВА ИСКАХТЕ 31Г.СЕ БЪЛНИКАТЕ КАТО МИШЦИЦИ ДЕМОКРАТИЧНИ.