Снимка: БГНЕС

От 1 август износът на ЕС за Виетнам ще се облага с по-малки мита. Това е непосредственият ефект от влизането в сила на споразумението за търговия между ЕС и Виетнам, с което в крайна сметка ще се премахнат митата върху 99 % от всички стоки, с които двете страни търгуват помежду си, съобщават от пресцентъра на ЕК.

Още по темата

Европейските дружества по-лесно ще осъществяват стопанска дейност във Виетнам: те вече ще могат да инвестират и да кандидатстват за обществени поръчки в условия на равнопоставеност с местните конкуренти.

Съгласно новото споразумение икономическите ползи вървят ръка за ръка с гаранциите за спазването на трудовите права, опазването на околната среда и съблюдаването на Парижкото споразумение относно изменението на климата, благодарение на категорични, правно обвързващи и подлежащи на изпълнение ангажименти относно устойчивото развитие.

Споразумението между ЕС и Виетнам е най-всеобхватното търговско споразумение, сключвано някога между ЕС и развиваща се страна. В него изцяло се отчитат потребностите на Виетнам по отношение на развитието, като на страната се предоставя по-дълъг срок, а именно 10 години, за премахване на митата за вноса от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase