Снимка: архив, БГНЕС

Съветът на ЕС съобщи, че е решил да наложи за първи път ограничителни мерки срещу шестима граждани и три организации, отговорни за кибератаки.

Уточнява се, че сред подобни удари са опитът за електронно поразяване на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) и разпространението на вирусите WannaCry, NotPetya, както и операцията Cloud Hopper.

Наложените мерки включват забрана за пътуване и запор на имущество. На гражданите и организациите от ЕС е забранено да предоставят средства на включените в списъка.

Още по темата

Отбелязва се, че при необходимост държавите и институциите на ЕС могат да налагат ограничения, за да предотвратяват, разколебават, възпират и отговарят на злонамерени действия в киберпространството, насочени срещу неприкосновеността и сигурността. Тези мерки трябва да се разграничават от възлагането на отговорност на чужда държава, се пояснява в съобщението.

Списъкът на засегнатите от днешното решение включва двама граждани на Китай, четирима граждани на Русия, както и три организации - по една от Китай, Русия и Северна Корея.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase