Жан Кастекс. Снимка: БГНЕС

Франция е готова със санитарни мерки в случай на нова епидемична вълна на коронавирус. Това увери новият френски премиер Жан Кастекс, който очерта приоритетите на правителството в обширно интервю.

Франция има план за действие в случай на нова вълна на COVID-19, но с по-ограничена карантина. Това даде да се разбере премиерът Жан Кастекс пред микрофоните на БФМТВ, предаде БНР.

"Коронавирусът е тук" - предупреди премиерът, който беше координатор на плана за излизане от общата карантина през май.

Още по темата
Той подчерта обаче, че пълната изолация е имала катастрофални последици и увери, че е готов да подготви Франция за евентуална втора епидемична вълна, като едновременно се съхрани икономическият и социален живот.

Премиерът обеща широк диалог по належащите теми в програмата на правителството: оспорваната пенсионна реформа, отложена заради епидемията, екологичния преход, здравеопазването, за което ще бъдат отпуснати над 1 милиард евро, известна пауза за реформата на помощите за безработица и предстоящ план за помощ на младите специалисти, сега излезли на пазара на труда.

Новият френски кабинет се представи в сряда пред двете камари на френския парламент.  Премиерът обеща правителство "на борбата, резултатите и диалога" пред френските депутати при доста бурни реакции на депутатите от опозицията. Програмата реч на премиера обаче е предвидена едва за следващата седмица - след изявлението на президента Макрон за националния празник на Франция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase