Снимка: БГНЕС

Бундестагът одобри втората актуализация на бюджета, която отчита разходите, направени по време на пандемията от коронавирус.

Законопроектът за допълнение към държавния бюджет беше приет на второ и трето четене. Документът предвижда тегленето на държавен дълг в размер на 61,8 милиарда евро. Така общата сума на дълговете през настоящата година нараства до рекордните 217,8 милиарда евро, предаде "Дойче Веле".

Разходите, заложени в бюджета за 2020 г., възлизат на около 509 милиарда евро. В тях влизат, освен всичко друго, допълнителната финансова помощ за малкия и средния бизнес в размер на 25 милиарда евро, разходите, свързани с намаляването на ДДС, а също така допълнителните плащания за семействата с деца в размер на 300 евро за едно дете.

Още по темата


3 милиарда евро правителството ще отпусне за развитието на началните училища и детските градини. 1 милиард евро ще бъдат насочени за преодоляване на кризата в културната сфера, а също така в подкрепа на социалните институции. В проекта също така е отчетено намаляването на ДДС, което влезе в сила от 1 юли и ще действа до края на тази година. Освен това в бюджета се калкулира и очакваното намаляване на приходите от данъци заради пандемията в размер на 40 милиарда евро.

Приетият актуализиран бюджет означава надхвърляне с почти 120 милиарда евро на максимално допустимия праг на нови дългове, което е заложено в Основния закон на Германия. Според германските закони това е възможно да се направи само в случай, ако Буднестагът обяви „извънредно положение“. Според плановете на правителството тези извънредни 120 милиарда трябва да бъдат изплатени през следващите 20 години.

Първата актуализация на държавния бюджет беше направена още през март. Тя предвиждаше ръст на държавните дългове със 156 милиарда евро.
 

 

 

Коментари Напиши коментар

20

дедо Ташунко

преди 7 месеца

до номер 16, Пецата. Пенсията на Меркел ще бъде 18 хиляди евро на месец. Ако реши да изнася лекции или сказки, ако напише книга и т. н. с лекота ще гушне милиони. За другото си прав, "шапка на тояга" след пенсионирането. Охрана, безплатни шофьори и други екстри! Да не забравяме и тях.

19

Христо Христов

преди 7 месеца

До Честно/9

Та кои талибани не щат немците?!

18

Слави

преди 7 месеца

А рекордния дълг за измислената паднемия ще го изплащата германците не милионите клети бежанци на баба меркер