Снимка: архив, БГНЕС

Най-скъп е животът в Дания, а най-изгодно се живее в България, където разходите за живот са с почти 50% под средните за Европейския съюз. Дойче веле цитира още интересни данни за цените в европейските държави.

Хранителни продукти в супермаркет

Датчаните плащат най-много за храна, а румънците - най-малко. Това сочат данните на Евростат за 2019 година.

Като цяло разходите за живот са най-ниски в България (47,2% под средните стойности за Европейския съюз), следвана от Румъния (45,1% по-ниски).

Първенец и тук е отново Дания, където разходите за живот са с 41,3% над средните за страните в ЕС. Следват Ирландия, Люксембург и Финландия.

Скъп Север, евтин Югоизток

Запазва се формулата "скъп Север, евтин Югоизток", отбелязва в тази връзка “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и цитира някои от данните. Алкохолът например струва най-много във Финландия и Ирландия, а най-евтин е в Румъния. В Ирландия най-скъпи са и цигарите, а най-евтини са в България.

За хотел и ресторант в Дания се плаща около три пъти повече, отколкото в България и Румъния. Черната техника е най-скъпа във Франция, като в тази категория стоки разликите в цените не са особено големи. Същото важи и за цените на облеклото, които са най-ниски в България, а най-високи - в Дания.

Швейцария е първенец


Непропорционално високи в сравнение с останалите продукти са цените на храната в Австрия. По този показател страната се нарежда в топ 3 заедно с Дания и Люксембург. В цяла Европа най-скъпи са хранителните продукти в Швейцария, Норвегия и Исландия. Това са и трите държави, в които животът е най-скъп, като в общата класация Исландия леко задминава Норвегия, а Швейцария е първенец.

Най-евтино в Европа се живее в Северна Македония и Турция, следвани от България, Босна и Херцеговина и Румъния. Данните не включват информация за доходите в съответните държави.
 

Коментари Напиши коментар

175

БАЧКАТОР

преди 10 месеца

С 280 евро минимална заплата нищо не е евтино. А тя в Бг е толкова. Стандарта не като на Уганда , Зимбабве ,Лесото ,Заир и Тринидад и Тобаго. Конго не го броим те имат диаманти.

174

Анонимен

преди 10 месеца

Пропуснал съм тия лъжи. След като се водим най-бедната държава, то логически е да се предположи, че това е защото у нас е скъпо за хората. Ако беше евтино нямаше да сме бедни.

173

Zakyyy

преди 10 месеца

Средната заплата в България може да стане като в германия , но и външния дълг трябва да стане със същото съотношение . А външен дълг става като се вземе заем от едни банки , но след като се заложи нещо. България какво може да заложи за да тегли 100 милиарда , например ?