Снимка: Getty

Оливия Джордан е на 101 години. Тя е сърцето и душата на старческия дом, в който живее. А преди 80 години, когато Оливия е все още млада, тя се оказва шофьор на френския военен герой Шарл Дьо Гол.

Когато Втората световна война започва, Оливия става доброволец и иска да отиде на фронта във Франция. Тогава тя е едва на 21 години. Младото момиче е шофьор на линейка за френската армия.

"Много малко британци говореха френски. Аз бях късметлийка, защото имах детегледачка, която винаги ми говореше на френски. Говорих езика добре, по-добре отколкото сега", казва 101-годишната дама пред BBC.

Когато Франция пада в плен на нацистите, Оливия получава медал за куража си по време на обстрел. След това тя се връща във Великобритания и започва работа за Френските свободни сили, които са ръководени от генерал Шарл Дьо Гол. По онова време той не е толкова познат на широката публика.

"Дьо Гол беше висок, красив, много впечатляващ. Винаги се възползваше от това и мисля, че караше хората да се плашат от него, когато ги погледнеше от високо", спомня си Оливия. По онова време генералът няма лична кола, затова младото момиче взима автомобила на баща си.

"Беше голяма черна кола и изглеждаше внушително. Аз седях отпред, а те ми казваха "заведи ни там, или там" и колкото и да ви е смешно, бях доста добра в това", разказва Олиния. Тя вози Дьо Гол из цял Лондон, включително и до BBC, където генералът прави своите известни обръщения към френския народ, за да повдигне духа му и да го призове да не се отказва.

"Той беше добър лидер, но не го биваше в това да се организира сам. Неговата съпруга бе по-добра в това. Тя беше сладка. Сега мога да кажа, че може би се забавлявах по време на войната, защото имах интересна работа. Знаех точно какво се случва и бях много развълнувана, когато всичко започна да се нарежда", казва Оливия.

Днес президентът на Франция Макрон трябва да пристигне във Великобритания, за да отбележи 80-тата годишнина от известната реч на Шарл Дьо Гол от ефира на BBC, в която той призовава французите да се противопоставят на нацистката инвазия.

"Нищо не е изгубено за Франция. Тя не е сама, тя не е сама! Каквото и да се случи, пламъкът на френската съпротива не трябва да изгори и няма да изгори", казва Дьо Гол. Тази реч се смята за един от най-важните моменти във френската история

Само ден преди посещението на Макрон, статуите на героя станаха жертви на вандализъм във Франция. На една от тях бе изписано "търговец на роби", а друга бе покрита с жълта боя. Това разгневи властите в страната. Те определиха атаката над статуите като "скандална" и "акт на глупост". По-рано тази седмица Макрон обяви, че Франция е против расизма и антисемизма, но нито една статуя няма да бъде премахната, а името на Дьо Гол няма да бъде изтрито от историята.

Шарл Дьо Гол живее като изгнаник във Великобритания, след като Франция пада под натиска на нацистите. След края на войната той става президент на страната.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase