Снимка: БГНЕС

Швеция реши да предприеме съвсем различен подход към борбата с коронавируса - тя наложи много леки ограничения в ежедневния живот на хората с цел по-голямата част от обществото да бъде изложено на заразата. Така повече хора би трябвало да изградят имунитет. Но последнитте данни, публикувани от Шведската агенция за публично здраве, показват, че страната е изключително далеч от така бленувания "стаден имунитет".

Още по темата

Резултатите от изследването, проведено в края на април, не са обнадеждаващи - едва 7,3% от жителите на Стокхолм са се срещнали с COVID-19. А главният епидемиолог на страната, Андерс Тегнел, заяви, че данните са "малко по-ниски, отколкото очаквахме". Те са публикувани точно ден, след като стана ясно, че Швеция има най-голям процент на смъртност в Европа на глава от населението, а Финландия обяви, че ще бъде рисковано да се посрещнат шведски туристи в страната.

Преди време експертите от Шведската агенция за публично здраве бяха убедени, че очакват до 1 май около 25% от населението вече да е изградило антитела срещу коронавируса. Но сега математикът Тим Бритън, който помага да се изгради математическият модел, казва, че резултатите са "изненадващи".

"Това означава, че или изчисленията, направени от мен и агенцията, са били грешни, което не е изключено, но е изненадващо, че са чак толкова грешни, или много хора са се заразили, но не са развили антитела", каза Бритън пред в. Dagens Nyheter, цитиран от The Guardian.

Андерс Тегнел пък е по-спокоен. По думите му, в края на април може би само 7,3% от обществото е имало досег с вируса, но сега този процент сигурно е 20%. Въпреки това той продължава да отрича, че "стадният имунитет" е целта на Швеция. Неговите мерки просто трябва да "забавят заразата, за да се справят болниците", но не крие, че държавите, които са наложили пълна карантина, са в "по-голяма опасност от втора вълна, тъй като прекалено малко хора са се срещали с вируса".

Е, данните показват, че разликата между държавите, наложили строги ограничения, и Швеция е малка, дори несъществуваща. СЗО предупреждава, че едва между 1% и 10% от цялото световно население е развило антитела срещу COVID-19.

Според математическият модел, ако 25% от населението на Стокхолм бе развило имунитет в началото на май, то до средата на юни Швеция щеше да е достигнала между 40% и 60% на хора, които са били изложени на заразата. Достатъчно за да се каже, че има "стаден имунитет" в страната. Но това остава само далечна мечта.

Лекият подход на Швеция не само не изгражда имунитет у гражданите, но и не пощади икономиката на държавата. Въпреки че повечето бизнеси останаха отворени, спадът в БВП на страната е около 7%, а безработицата се е увеличила с 10%.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase