Йохан Ван Овертфелд. Снимка: архив, БГНЕС

Опасения, че Европейският съюз ще бъде сполетян от „финансов ураган“, изрази председателят на бюджетната комисия в Европейския парламент Йохан Ван Овертфелд.

Това е най-вероятният сценарий, ако съвсем скоро европейските лидери не стигнат до компромисно решение по следващата многогодишна финансова рамка и за икономическия план за възстановяване, категоричен е евродепутатът, цитиран от БНР.

Още по темата

Овертфелд е оптимист, че първата крачка е направена, след като Германия и Франция имат общо предложение за 500-милиардна подкрепа. Все още обаче остават четири страни против - Нидерландия, Швеция, Дания и Австрия, припомни Овертфелд.

„Това са 4 държави, които са част от ЕС. Ние може да не сме съгласни с тях, да спорим с тях и да се опитаме да ги убедим в противното на тяхното мнение. Все някога трябва да се постигне консенсус. Всъщност, за мен това е проблемът с главно „П“, каза евродепутатът.

След като в понеделник Берлин и Париж се споразумяха за пакет за подкрепа от 500 милиарда евро, набрани чрез облигации, следващата седмица в Брюксел се очаква и предложението на Европейската комисия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase