Снимка: БГНЕС

Германският външен министър Хайко Маас призова за предпазливост при отменянето на предупрежденията за пътуване, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Когато хората не просто могат да летят в чужбина, но също така да се връщат по достатъчно безопасен начин, тогава стъпка по стъпка можем да отменим тези предупреждения за пътуване, каза Маас в публикуван днес коментар пред медийната група "Функе". Той отбеляза, че тези стъпки не трябва за са прибързани.

Не можем и няма пак да прибираме още четвърт милион души от почивка това лято, каза той. След мащабното въвеждане на ограниченията за пътуване заради коронавируса през март, Германия репатрира най-малко 225 000 свои граждани от чужбина, като според външното министерство това е било най-голямата подобна операция в историята на страната.

Вътрешните граници на Европа не трябва да останат затворени и ден повече от нужното, допълни той.
По думите на Маас при отваряне на границите германското правителство трябва да действа контролирано и координирано, за да не се подкопае напредъкът, постигнат в борбата срещу вируса.

Германското външно министерство запазва в сила глобалното предупреждение за пътуване, което в сряда бе удължено до средата на юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase