Снимка: БГНЕС

Подходът на Швеция в борбата с коронавируса продължава да предизвиква учудване у хората в останалите части на Европа. Там животът си тече нормално - само някои училища са затворени, събирането на големи групи хора е забранено, както и свиждането в старчески домове. Но въпреки това, кафетата и ресторантите са пълни. Хората се разхождат спокойно в парка или в центъра на града, ходят на фризьор, обикалят магазините. COVID-19 далеч не е подминал Швеция, но властите в страната твърдят, че необичайният им подход е дал резултат. Така ли е наистина?

Още по темата

Лидерите в страната не забраняват, те молят - молят, да не се предприемат ненужни пътувания, но никой не чака на КПП на изхода на града. Молят да се спазва дистанция, но тя така или иначе се е спазвала винаги, молят хората да си работят от вкъщи, но и това не изглежда да е проблем за шведите, стига да могат да събират слънчеви лъчи, когато си поискат.

Сред скандинавските страни - които имат сходни културни, географски и социологически характеристики - контрастът с Швеция е голям.

Финландия обяви извънредно положение, затвори училищата и забрани събирането на повече от 10 души на 16 март, ограничи пътуването до и от региона на Уусимаа на 28 март и затвори ресторантите, кафенетата и баровете на 1 април. Дания беше сред първите в Европа, които затвориха граници, магазини, училища и ресторанти и забраниха големи събирания. Норвегия започна въвеждането на ограничения за пътуване в средата на март и оттогава затвори училищата и детските центрове, забрани използването на ваканционни имоти, анулира събития и затвори фризьорски и козметичти салони.

През това време смъртността в Швеция достигна 21 на 100 хил. души според данните на университета Джон Хопкинс. Само за сравнение - Дания регистрира седем смъртни случая на 100 хил, а Норвегия и Финландия по-малко от 4. За тези няколко месеца болните в Швеция вече са 18640 души, а починалите 2194 души. Населението на страната е 10,3 милиона. В Дания случаите са 8773, починалите - 422, а населението е 5,8 милиона. Норвегия регистрира 7449 заразени и 202 смъртни случая за население от 5,4 милиона. Финландия има 4576 болни, 190 починали и население от 5,5 милиона.

Сега Дания и Норвегия ще премахнат част от ограниченията. Очаква се това да направи и Финландия на 13-ти май.

За по-добро сравнение, Чехия, която има население, подобно на това на Швеция, от 10,7 милиона души е регистрирала 7404 случая на заразени с коронавирус и 221 починали, което означава, че едва 2 на 100 хил. души са издъхнали от COVID-19 в страната. Но подходът й бе както на всички в Европа - страната се затвори и накара населението си да носи маски на обществени места.

Статистически Швеция няма толкова смъртни случаи, колкото Италия или Испания, които отбелязват 44 и 49 смъртни случая на 100 хил. души. По-добре е и от Великобритания, която въпреки взетите мерки има повече от 31 смъртни случая на 100 хил. души. Но има много различия между Швеция и тези страни, които правят сравненията трудни - като факта, че населението на Италия е по-застаряващо, има повече пушачи и по-големи домакинства, съставени от няколко поколения.

Какъв бе "шведският подход"?

На 28 март петиция, подписана от 2000 шведски изследователи, включително Карл-Хенрик Хелдин, председател на Нобеловата фондация, призова правителството "незабавно да предприеме стъпки за спазване на препоръките на СЗО". Учените заявиха, че "мерките трябва да целят силно ограничаване на контакта между хората в обществото и значително увеличаване на капацитета за тестване на хора със съмнения за COVID-19."

"Тези мерки трябва да бъдат въведени възможно най-скоро, както е в момента в нашите съседни европейски страни. Държавата ни не трябва да бъде изключение в борбата за ограничаване на пандемията", допълниха те и отбелязаха, че за "създаването на стаден имунитет няма никаква научна подкрепа".

"Няма стратегия за създаване на колективен имунитет срещу COVID-19. Швеция споделя същите цели, както всички останали страни - да спаси животи и да защити общественото здраве", заяни Лена Халенгрен, шведски министър на здравеопазването и социалните въпроси, пред CNN.

"Ясно е, че досега Швеция е имала повече смъртни случаи и това вероятно се дължи на факта, че в страната нямаше строги ограничения, налагани от закона", казва Ян Алберт, професор в катедрата по микробиология, тумори и клетъчна биология в Каролинската институт. Но по думите му мнозинството учени в Швеция са "относително спокойни" относно плана за стадния имунитет, тъй като смятат, че той може да работи. Според него само той ще пребори болестта, освен ако ваксина не бъде измислена на време, което ще бъде доста трудно.

Истината е, че никой, нито по света, нито в Швеция, не знае какъв е най-добрият подход. Само времето ще покаже", заяви Ян Алберт, който е на мнение, че блокирането на цели държави само изравнява кривата, но не помага за унищожаване на болестта.

Най-важното е да се справи здравната система

Според Алберт засега болниците в Швеция се справят. На това мнение е и Петер Линдгрен, директор в Шведския институт за здравна икономика (IHE). Той казва пред CNN, че броят на хората, лекувани в интензивните отделения през последните няколко седмици е стабилен.

"Според мен това, което ни провали, е фактът, че заразата се разпространи в домове за възрастни хора. Повечето смъртни случаи са в резултат на това", категоричен е Линдгрен.

"Една от основните грижи в Швеция сега е да се засили защитата на онези които живеят в домове за възрастни хора", казва здравният министър Лена Халенгрен, но по думите й е още "рано да се правят твърди заключения относно ефективността на мерките, предприети в Швеция."

Според Халенгрен, фактът, че Швеция не е под пълна блокада, не значи, че животът тече нормално в страната - събиранията на повече от 50 души са забранени, а хората са помолени да не предприемат излишни пътувания. Външният министър на Швеция също твърди, че е рано да се правят заключения за подхода на страната й, но признава, че не са очаквали толкова голям брой смъртни случаи.

Шведският държавен епидемиолог Андерс Тегнел заяви в петък, че страната му ще е по-силна, за да издържи втората вълна на заразата и ще се справи по-лесно с нея, тъй като много хора сега са изложени на вируса.

Пред BBC Тегнел бе категоричен, че сравнително спокойният подход "работи в някои аспекти", тъй като 20% от леглата за интензивно лечение винаги са били празни и могат да поемат пациенти с COVID-19.

"Вярваме, че преминахме пика на заразата преди седмица", добави той. Но не е особено убеден във факта, че след като си се изправил лице в лице с вируса, си изградил силен имунитет срещу него. Но и това попада в списъка с неща, което бъдещето ще покаже. Засега властите в страната не мислят, че ако бяха наложени мерки, смъртността щеше да е по-ниска, тъй като 50% от случаите са в старчески домове.

Дали стратегията на Швеция срещу COVID-19 е успешна или не - може би няма да стане ясно в следващите месеци, но докато страните по целия свят преброяват мъртвите си и се чудят дали биха могли да направят повече, за да спрат разпространението на вируса, интересът ще е насочен главно към скандинавската държава, която все още отказва да се подчини на паниката. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase