Давид Сасоли. Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че сам се е поставил под домашна карантина заради коронавируса.

Той обясни, че тъй като от вчера цялата територия на родната му Италия е под карантина, като ходил си вкъщи миналата седмица той смята, че трябва да си стои у дома в Брюксел.

“Реших, че след като съм бил в Италия през последния уикенд, като предпазна мярка да последвам посочените мерки и да изпълнявам функциите си на председател от моя дом в Брюксел в съответствие с 14-дневния здравен протокол”, съобщи Сасоли.

Още по темата

В понеделник той беше цял ден на работа в парламента, ръководи извънредно заседание на председателите на парламентарни групи и откри пленарната сесия в Брюксел.

По време на заседанието Сасоли призова евродепутатите да стоят на разстояние не по-малко от метър един от друг и да седят през място в пленарната зала. Заради бързото разпространение на заразата Сасоли съкрати пленарната сесия от три и половина на ден и половина. В четвъртък той премести заседанието от Страсбург в Брюксел, за да не излага на риск многобройните служители на институцията, които обикновено пътуват между двата града с чартърни високоскоростни влакове и самолети.

“COVID-19 задължава всеки да бъде отговорен и предпазлив. Моментът е деликатен за всички нас”, написа Давид Сасоли в специалното обръщение, с което информира, че през следващите две седмици няма да се среща с никого и ще управлява Европарламента дистанционно.

В същото съобщение се казва, че парламентът ще продължи да работи и да изпълнява функциите си.

На трети март влизането в сградите на Европарламента беше забранено за посетители и бяха отменени над 130 конференции, изложби и други събития, планирани през следващите три седмици.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase