Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Ще видим ожесточена битка на трудни преговори между Великобритания и Европейския съюз. Няма много време за действия. Ако погледнем данните, Европа е в малко по-силна позиция, защото Великобритания изнася повече стоки, отколкото Европа в кралството. Великобритания не е страна, с която да се преговаря по небрежен начин", каза Жулиета Пенева от Фондация "Силна Европа", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Според нея Борис Джонсън е показал, че е смел политик, обещавайки, че няма да има удължаване на прехода.

Вчера британският премиер Борис Джонсън изнесе първата си реч след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, като посочи, че това вече е стара история. Джонсън каза, че Обединеното кралство няма да прави "нелоялна конкуренция" на ЕС, както се опасява Брюксел след Brexit. В същото време той отхвърли всякакво съобразяване с европейските правила като "цена за свободна търговия". Джонсън допълва, че не вижда никаква нужда Лондон да се обвързва със споразумение с ЕС.

Ще има твърд Brexit, смята Жулиета Пенева. Според нея Борис Джонсън и Доналд Тръмп имат големи прилики.

"Ако Великобритания излезе с добра сделка, много страни биха се запитали защо да спазват правилата", категорична е Пенева.

Цялото интервю вижте по Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase