Снимка: БГНЕС

Европа трябва да поеме повече отговорност в световната политика и да развие военния си потенциал заради промените в отношенията със САЩ. Това коментира германският канцлер Ангела Меркел в интервю за "Financial Times". 

"Вниманието на САЩ към Европа отслабва и това ще бъде при всеки президент. Ето защо всички ние в Европа и особено в Германия трябва да поемем повече отговорност", коментира Меркел, цитирана от Нова телевизия.

Канцлерът смята, че това се отнася и за военната сфера, в която Европа трябва да надгради потенциала си и да увеличи разходите за отбрана, като изразходва над 2% от БВП за това. Меркел определи нивото на европейските разходи за отбрана като "само по себе си не е достатъчно".

"Европа също така трябва, ако е необходимо, да бъде готова да се намеси в разрешаването на конфликти в чужбина", каза Меркел, като припомни за участието на Германия в международни мисии в Афганистан, Мали, Сенегал и Сомалия.

Междувременно канцлерът подчерта, че сътрудничеството между Европа и САЩ ще продължи да бъде от голямо значение, особено когато става въпрос за решеването на основни въпроси, свързани със световните ценности и интереси. Единството на ЕС е ключът към успеха на Германия и Европа в международната политика. Германия не е достатъчно голяма, за да може независимо да упражнява значително геополитическо влияние в света.

Меркел заяви, че търговските конфликти между западните страни и Китай не са желателни на фона на нарастващата икономическа конкуренция, понеже изолацията от Китай не е решение. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase