Владимир Путин и Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Германия и Съветският съюз имат обща отговорност за избухването на Втората световна война, заяви посланикът на САЩ в Полша Джорджет Мосбакър, цитирана от ДПА.

Тя каза това във връзка с неотдавнашно изявление на руския президент Владимир Путин по темата.

"Уважаеми господин президент Путин, Хитлер и Сталин влязоха в сговор, който стои в основата на Втората световна война. Това е факт. Полша беше жертва на този ужасен конфликт", написа Мосбакър в Тwitter.

В изказвания през последната една седмица Путин отрече Съветският съюз да е изиграл каквато и да било роля за започването на Втората световна война и опита да прехвърли част от вината за конфликта върху Полша, отбелязва ДПА.

Още по темата

Той също така отхвърли схващането, че през 1939 г. Съветска Русия е нахлула в Полша, и намекна за съучастничество на Полша с плановете на Хитлер за Холокоста, наричайки полския посланик в Германия в навечерието на Втората световна война "антисемитска свиня".

По-рано този месец руският президент разкритикува резолюция на Европейския парламент, в която се казва, че пактът за ненападение между Третия райх и Съветския съюз от 1939 г. "е проправил пътя за избухването на Втората световна война".

Изказванията на Путин предизвикаха възмущение в Полша, където правителството извика руския посланик, за да предяви протест пред него.

Снощи полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че е неприемливо виновниците да се представят за жертви, припомня БТА.

"Президентът Путин многократно е лъгал за Полша и винаги го е правил съвсем съзнателно", се казва в изявление на Моравецки. Полският премиер отбелязва, че "това обикновено става в ситуация, когато властите в Москва усещат международен натиск, предизвикан от техните действия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase