Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън предупреди шотландската лидерка Никола Стърджън, че няма да подкрепи плана й за втори референдум за независимост, предаде Ройтерс. Двамата са разговаряли днес следобед, само броени часове, след като и двамата лидери триумфираха на вчерашните парламентарни избори, в които техните партии спечелиха съкрушителни победи.

"Министър-председателят ясно посочи, че остава противник на втори референдум за независимост, подкрепяйки мнозинството от хората в Шотландия, които не искат връщане към разделението и несигурността", се казва в съобщение на канцеларията на Джонсън. "Той смята, че резултатът от референдума през 2014 г. е решаващ и трябва да бъде зачитан", се казва в документа.

Още по темата

Стърджън изрази своята гледна точка в Туитър малко след разговора си с премиера. Тя му каза, че нейният политически мандат да предостави избор на хората трябва да бъде зачитан, "точно както той очаква неговият мандат да бъде зачитан".

По-рано днес тя настоя за втори референдум, след като нейната Шотландска национална партия (СНП) спечели 48 от всичките 59 шотландски места в Камарата на общините и стана трета политическа сила в страната.

Джонсън е изправен пред голямо предизвикателство от страна на Шотландия, а нейната лидерка Никола Стърджън се очерта като една от най-талантливите фигури на фрагментираната британска политическа сцена, отбелязват БТА и Асошиейтед прес.

Стърджън иска нов референдум с аргумента, че нещата са се променили след първия референдум за независимост, най-вече заради решението на Великобритания да напусне ЕС, въпреки че мнозинството шотландци са против и ясно са изразили на изборите волята си да останат в Евросъюза. Според Стърджън Шотландия е принуждавана насила да излезе от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase