"Оливер Вархей е много подготвен, защото е първият дипломат на страната, познава климата в ЕС, но това не бяха достатъчни аргументи той да бъде одобрен и причината според мен една - привързаността му през последните години към унгарския премиер Виктор Орбан. Затова Комисията по външна политика реши да му зададе 5 допълнителни въпроса," коментира за предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR евродепутатът Илхан Кючук, член на ресорната Комисия по външна политика на ЕП.

В четвъртък тази седмица и втората номинация на Унгария за еврокомисар не получи доверието на евродепутатите. След като го изслуша, Комисията по външна политика не даде одобрението си за Оливер Вархей за комисар по разширяването. Това може да забави за втори път гласуването на цялата Европейска комисия. По същото време новите кандидатури на Румъния и Франция получиха одобрението на ресорните комисии.

Новият унгарски кандидат е сегашният представител на Будапеща в ЕС, но това не попречи на евродепутатите да го върнат на поправителен в началото на следващата седмица.

Дали евродепутатите взимат предвид и факта, че правителството на премиера Виктор Орбан е приело Унгария да плати глоба от повече от 500 милиарда форинта (около милиард и половина евро), вместо да прави цялостно разследване за лошо управление на средствата, получавани от ЕС - вижте във видеото в аванс, а целия разговор на Милена Милотинова с евродепутата Илхан Кючук може да видите днес от 17.30 в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR. И още в предаването - коментарите на Лидия Шулева и Даниела Петкова за това колко ще получаваме като втора пенсия, както и разговор с проф. Иван Тодоров, Владислав Стоицов и Владимир Тодоров защо електрическите тротинетки разпалиха страстите у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase