Снимка: Pixabay

Членовете на правната комисия на Европейския парламент са склонни да подкрепят предложението на Европейската комисия за отпадане на мониторинга върху България. Това стана ясно след кратък дебат днес в Брюксел. В края на октомври Комисията обяви, че България е изпълнила направените й препоръки и е готова за сваляне на наблюдението. Преди да го направи обаче екипът на Жан-Клод Юнкер реши да се допита до евродепутатите и до страните членки.

Още по темата

Според евродепутатите не е справедливо да се наблюдават само България и Румъния. Те настояха възможно най-бързо механизмът за сътрудничество и проверка трябва да бъде заменен от общоевропейска система за спазването на върховенството на правото въз основа на общи критерии и строги правила.

Най-големите групи - на ЕНП, социалистите, либералите и зелените, смятат, че България си е изпълнила препоръките и е готова за сваляне на наблюдението. Те споделят мнението на Еврокомисията, че властите у нас имат желание да си довършат работата като последват съветите на Венецианската комисия към Съвета на Европа за наказуемостта на главния прокурор, да променят закони, за да се борят с корупцията и да продължат наблюдението на реформите вътре в страната чрез създаването на български съвет, начело на който ще бъдат вицепремиерът Екатерина Захариева и Боян Магдалинчев от Висшия съдебен съвет.

Освен това евродепутатите от правната комисия настояват България и Румъния да бъдат приети в Шенген, както членството в зоната за свободно пътуване да не се обвързва с независимостта на съдебната власт и борбата с корупцията.

В дебата се включиха и евродепутатите Елена Йончева и Петър Витанов от БСП и Илхан Кючук от ДПС, които увериха, че всички български евродепутати са на едно мнение - че мониторингът трябва да падне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase