Снимка: Pixabay

Над 20 000 белгийци са проявили интерес да прекарат нощта във фризера на супермаркет, след като голяма търговска верига обяви такава възможност във “Фейсбук”.

Кралската метеорологична служба обяви за първи път в историята червен код за жеги на територията на цялата страна, без крайбрежието. Очаква се температурите да приближат 40 градуса по Целзий за втори път това лято. Предупреждението влиза в сила в полунощ и ще продължи до 24 часа в събота.

По-късно супермаркетът се отказа от идеята като негов говорител обясни, че температурите в хладилните му складове са твърде ниски, за да може да се прекара нощта в тях и че преохлаждането не е здравословно. Веригата магазини обаче ще позволи на хората да останат колкото желаят край хладилните витрини, докато супермаркетите работят, без да ги задължават да пазаруват.

Очаква се най-горещият ден да бъде четвъртък, когато в централните части на страната и в столицата Брюксел температурите ще достигнат до 38-39 градуса, а на някои места и до 40.

Горещият въздух навлиза в страната тази вечер, а утре се очакват температури до 34 градуса.

Властите предупреждават да се носят очила, шапки и слънцезащитни кремове. Някои общини, включително в столицата, обявиха, че в четвъртък ще работят до обед, за да могат служителите им да намерят подслон от жегата. Железопътната кампания посъветва пътниците да си носят вода, ако ползват мрежата й, тъй като не всички влакове имат климатици.

Според метеорологичната служба червеният код за жеги изисква да се пият течности, да се яде солена храна, да се избягва излагане на слънце и да се търси закрила в помещения, които се охлаждат с климатици. Медиите са пълни със съвети как да се държат хладни жилищата, сред които да се спускат завесите през деня, прането да се суши в стаите и да се слагат съдове с вода под вентилаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase