Снимка: Reuters

Първият вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви пред BBC, че по време на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, британските министри "търчаха наоколо като идиоти", когато са пристигнали за пръв път в Брюксел, съобщава БНР.

Тимерманс допълни, че е бил шокиран от стандарта на британските преговарящи, след като първоначално е очаквал брилянтно шоу от тяхна страна.

Още по темата
"Мислехме, че те са толкова брилянтни. Че в някое подземие някъде в Уестминстър ще има книга, подобна на тези за Хари Потър, с всички трикове и всички неща, които трябва да се направят. Но след това (след първите преговори) си казах : "О, Боже, те нямат план, те не разполагат с никакъв план", коментира той.

Тимерманс не спря с шегите по адрес на британските служители и каза, че те изглеждали сякаш нямат никакъв план за действие. "Изглеждате като  ефрейтор Джоунс от известния пародиен сериал на Би Би Си, който казваше:  "Не се паникьосвай, не се паникьосвай! Тичай наоколо като идиот", продължи зам.-шефът на ЕК.

В същото време и отново по BBC главният преговарящ с Обединено кралство Мишел Барние заяви, че Европа "не е впечатлена" от заплахите за Брекзит без сделка. Той подчерта, че ако Великобритания избере такъв курс, ще трябва да се изправи пред съответните последствия.

Запитан от BBC, какво ще се случи, ако Лондон "разкъса" членската си карта в ЕС, Барние отговори: "Обединеното кралство ще трябва да се изправи пред съответните последствия".

Той каза, че британците би трябвало да си дават ясната сметка, че заплахите няма да подействат, имайки предвид как е работил блокът до момента.

Великобритания е изправена пред поредния си избор - Консервативната партия трябва да избере новият си лидер, който да оглави и правителството. Най-вероятният победител е бившият външен министър и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън, който е един от най-големите привърженици на Brexit.

Той вече обяви, че ако спечели поста Великобритания ще напусне ЕС на 31-ви октомври "с или без сделка".

Анализаторите обаче коментират, че ако Джонсън спечели и стане следващият британски премиер, тригодишната криза около процеса на Brexit би могла да се задълбочи допълнително, тъй като ЕС отказва да одобри каквото и да е промяна във вече договореното с Тереза Мей  "Споразумение за оттегляне", а британският парламент би могъл да опита да блокира сценарий на Брекзит без сделка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase