Снимка: Reuters

Съмнявам се, че Урсула фон дер Лайен ще даде такава категорична подкрепа за отпадането на наблюдението над България, каквато даде Юнкер. Отслабената ѝ позиция и засилената позиция на Франс Тимерманс, като че ли леко отслабва позициите на България наблюдението да отпадне, въпреки че управляващите у нас са твърде категорични, че това ще се случи до края на годината. Това каза пред БНР директорът на портал "Европа" и фондация "Център за модернизиране на политики" Юлияна Николова по повод избора на Урсула фон дер Лайен за нов председател на Европейската комисия.

Тя изтъкна, че се очаква изключително тежък мандат за новата Комисия и изрази предположението, че каквито и да било политики биха минавали много трудно през гласуванията.

Относно крехкото мнозинство, с което беше избраната новата шефка на ЕК, Николова коментира, че желанието да се представи добре пред другите групи, е било за сметка на нейната собствена.

"На нея ѝ се наложи в рамките на седмица да обиколи всички, да разкаже на всички какво иска. В крайна сметка, вчерашното ѝ представяне остави впечатление, че тя подаде на всеки каквото му харесва, за да бъде избрана. Звучеше, като че ли най-малко подаде на собствената си партия, но това не е лесно начало за успешен мандат, защото поставя всяко нещо да бъде търгувано", обясни тя.

Въпреки това, Николова смята, че слабата подкрепа за председателя може да бъде компенсирана с една силна Комисия от комисари.

"Тежък мандат с единственото ясно изразено обещание през 2050-а да бъде Европа, свободна от замърсяване. 2050 година е твърде далеч, за да можем да кажем, че ще бъде свършено през 2019-2024 година. Нямаме практически нито едно стабилно обещание, за което знаем, че Европа ще се стреми да го постигне в следващите пет години", завърши прогнозата си Юлияна Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase