Снимка: БТА

След избирането й за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова държавите в ЕС да й предложат възможно най-добрите кандидати за еврокомисари. Тя отправи този призив на първата си пресконференция, след като получи доверието на мнозинството в Европейския парламент.

Европа е моята страст и чувствам, че се завръщам у дома. Винаги съм искала да се върна в европейската среда, към моите корени, сподели Фон дер Лайен, която е родена в Брюксел заради работата на баща си като директор на отдел в ЕК. Тя съобщи, че баща й се е върнал в Германия с надеждата да бъде изпратен обратно в Брюксел като еврокомисар, но животът се е стекъл различно.

Още по темата

Фон дер Лайен уточни, че утре се връща за ден в Германия, за да се сбогува с правителството и въоръжените сили в досегашното си качество на министър на отбраната. Тя добави, че лятото ще прекара в Брюксел и Страсбург, в подготовка на работната си програма, предаде БТА.

По нейните думи последните две седмици са били най-натоварените в политическия й живот. Тя уточни, че не се е надявала събитията да завършат така успешно.

Спечелването на мнозинство (от девет гласа в 751-местния ЕП - бел. кор.) беше много трудно. Днес най-важният въпрос беше речта ми да отразява моите убеждения и да намира решение на разделенията изток-запад и север-юг. Трябва да се обединим по важните въпроси, това е моята цел, заяви Фон дер Лайен.

ЕП съобщи, че изслушванията на предложените за еврокомисари ще бъдат вероятно от 30 септември до 8 октомври. Целият състав на ЕК се предвижда да бъде гласуван от евродепутатите между 21 и 24 октомври. Новата ЕК започва работа на 1 ноември.

Урсула получи приветствие и от германската канцлерка Ангела Меркел, която не скри удовлетворението от избора й и я нарече "убедена и убедителна" европейка.

"С нея за първи път ще има жена председател на Европейската комисия и (германец ще заеме поста) след близо 50 години. Радвам се, защото една убедена и убедителна европейка ще стане председател на Европейската комисия", каза Меркел в пост в Twitter.

Тя изрази увереност, че Фон дер Лайен "ще се заеме с много енергия с предизвикателствата, пред които сме изправени като Европейски съюз".

"Въпреки че днес губя отдавнашен министър, печеля нов партньор в Брюксел", отбеляза Меркел и изрази задоволство, че ще има "добро сътрудничество" с Европейската комисия при следващия й председател.

Германският министър на външните работи, социалдемократът Хайко Маас, също поздрави Фон дер Лайен в Twitter. Той приветства нейната реч, в която тя "се обяви за един единен и силен ЕС, за който искаме сега да работим заедно." "Време е да погледнем към бъдещето, защото светът не чака Европа", призова Маас.
Германският таблоид "Билд" приветства избирането на Фон дер Лайен за председател на ЕК, като излезе със заглавие на първа страница "Да, да, да, Урсула!".

Към поздравленията се присъединиха и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Те са отправили своите поздравления в Twitter.

Поздравления към Урсула фон дер Лайен отправиха и ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и и.д. премиер на Белгия Шарл Мишел, който от 1 ноември ще замени Доналд Туск на поста председател на Европейския съвет.

Цялото ръководство на ЕС ще се смени на 1 ноември, когато приключва мандата на сегашната Европейска комисия под ръководството на Жан-Клод Юнкер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase