Снимка: БТА

На няколко пъти вече видяхме как канцлерът Ангела Меркел изпада в пристъп на неконтролируемо треперене. Какви могат да са причините за този тремор?

Пристъпите на неконтролируем тремор могат да бъдат много неприятни. Засегнатият внезапно губи контрол над цялото си тяло или над отделни негови части, обхванат е от мускулни спазми, които могат да доведат и до загуба на съзнание. Пристъпът може да продължи няколко минути, а може и след секунди да приключи, пише Дойче веле.

Причините са разнообразни

В немалка част от случаите пристъпът се дължи на дехидратация, т.е. обезводняване на организма. Човешкото тяло се състои от 70% вода, а мозъкът - от почти 90%. Водата транспортира към клетките хранителни вещества и кислород, а в същото време спомага за изхвърлянето на отпадните продукти през бъбреците.

Меркел след поредния пристъп: Добре съм, не се тревожете!

Ако човек не пие достатъчно вода, ако много се поти или е изгубил много течности при повръщане или разстройство, се нарушава водният баланс. Не се ли набави своевременно вода, кръвта се сгъстява, а организмът се оказва в заплашителна ситуация – тялото се разтърсва от конвулсии.

Още по темата

Опасността от дехидратация е особено голяма при децата и по-възрастните хора, тъй като с напредването на годините усещането за жажда намалява и хората просто не забелязват, че не са пили достатъчно вода.

Конвулсиите могат да бъдат причинени и от хипогликемия (спадане на кръвната захар под нормата).

Хора, които изпитват голямо напрежение и стрес, имат болки и са силно изтощени или пък са приели твърде много кофеин, могат да получат подобно треперене. Медицината нарича това физиологичен тремор. При по-ниски температури например тялото опитва чрез мускулни спазми да произведе допълнителна телесна топлина, за да не изстине. Затова треперим, ако температурата на тялото ни спадне под 35 градуса.

Кои са признаците за сериозно заболяване?

Причините за неконтролируем тремор могат обаче да бъдат и по-сериозни – породени от някои неврологични заболявания, като например епилепсия. Но е възможно и да става дума за нарушения в кръвообращението или за увреждане на мозъка или на мозъчната обвивка.

Епилептичните пристъпи на тремор не са "провокирани" - за тях няма видима причина и те се появяват отново и отново. Могат да се дължат на заболяване на мозъка, на инсулт или тумор. В тези случаи се говори за „симптоматична епилепсия“.

Неепилептичните спазми се проявяват тогава, когато мозъкът е в превъзбудено състояние – като реакция на определен медикамент, при инфекция или при висока температура у децата.

В покой или в движение?

Определящо е в каква ситуация се проявява треморът – по време на движение или в покой. Ако треперенето се отразява на фините движения, човекът се олюлява или походката му е необичайно разкрачена, би могло да става дума за увреждане на малкия мозък.

А когато треперенето се проявява и в състояние на покой, треморът най-често се дължи на болестта на Паркинсон.

Доста по-чести обаче са проявите на т.нар. есенциален тремор. Предполага се, че това неврологично двигателно нарушение има наследствен характер. То се проявява най-често у хора на възраст между 20 и 60 години и постепенно се влошава с напредването на възрастта.

Диагностика и превенция


За преодоляването на спазмите понякога е достатъчно да се направят отпускащи упражнения, тъй като стресът или напрежението увеличава тремора. Добре е също да се избягват алкохолът и кафето. Ако обаче става дума за болезнена форма на тремор, той би могъл да бъде предвестник или симптом за някое по-сериозно заболяване.

Яснота могат да внесат различните методи на медицинска диагностика като ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография или електроенцефалограма (ЕЕГ).

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 4 дни

И какво се опитва да докаже, ако не е добре със здравето да се оттегля. Рискува да вземе неправилни решения и после откъде ни дойде.

76

Анонимен

преди 4 дни

До Има кой да я гледа

Ти като ги пишеш тея работи проверил ли си дали тея домове са безплатни? Или си плащаш? Едни 4-5 хиляди евро на месец излишни имаш ли?
И това ако живееш от 67 да кажем до 87 че и повече, дано!, са ... почти милион евро ...

75

Има кой да я гледа

преди 5 дни

До kukla

Не я мисли кой ще я гледа, все пак е немски гражданин. Там никой не разчита на деца и семейство, а си отиват в старчески дом,който е по-луксозен от хотел и там ги гледат отлично. Както каза един мой колега германец като го попитаха защо няма деца и кой ще го гледа: ще ме гледа млада и стройна полякиня, защото съм немски гражданин и ще си живея прекрасни старини в старчески дом и обгрижван от ммлади полякини.