Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички ги гони логореята - говорят, обещват, живеят в измислени светове, особено нашите приятели - македонците. Това каза пред БНТ евродепутатът от СДС Александър Йорданов по повод последните спорове между балканските държави.

През последните седмици, традиционното напрежение по оста Сърбия-Косово-Албания, вкара и България в своята върталежка. Премиерът Бойко Борисов спореше през медиите със сръбския външен министър Ивица Дачич заради изказване на Борисов за Косово. През последните дни пък премиерът на Северна Македония се разсърди отново на нашия министър-председател заради неговото определение за македонския президент като "северномакедонски".

Още по темата

Александър Йорданов заяви категорично, че ако Сърбия иска да влезе в семейството на Европейския съюз, преди това трябва да стана член на НАТО, защото това е въпрос на сигурност. Така НАТО щяла да гарантира сигурността на целия регион. Сърбия обаче все не била готова, защото не е приела европейските ценности.

"НАТО ще гарантира сигурността на целия регион и няма да остави пробив в сигурността - в смисъл да имаме държава, членка на ЕС, която обаче в сферата на отбраната и сигурността практически обслужва руска политика", обясни той.

Иначе Йорданов разказа, че работата на Европейският парламент вече е започнала. Той ще участва в три комисии, като неговата основна ще бъде тази за външна политика.

"Много е трудно за която и да е държва в ЕП да постига на 100% интересите си и това е магията на европейското обединение - всеки трябва да направи своя по-малък или по-голям компромис, за да върви общо напред този сложен механизъм", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase