Снимка: БТА

Мъж нахлу през нощта в Бъкингамския дворец и се озова на метри от 93-годишната кралица Елизабет Втора, пише The Sun.

Опитът му да достигне до монарха бил осуетен за 4 минути, но се предполага, че мъжът се е опитал да повтори историята на Майкъл Фаган, който преди 37 години чак влезе в спалнята на кралицата.

Инцидентът е станал в 2 часа посред нощ. По това време Нейно Величество е спяла само на метри от мъжа.Знае се, че тя е била в двореца, тъй като флагът е бил издигнат над сградата, както гласи традицията.

Източници твърдят пред изданието, че полицията е реагирала много бързо и е успяла да залови мъжа за съвсем кратко време, докато се е опитвала да прецени дали натрапникът е бил въоръжен.

"Той бе решен да влезе в двореца и да блъска по вратите, но Слава на Бога, вратите бяха заключени", обяснил източник от двореца. Той добавил, че случаят почти съвпада с нахлуването на Фаган преди 37 години.

Въпреки че органите на реда са заловили злосторника, случаят буди тревога и доста въпроси около сигурността на достъп в двореца.

"Как е възможно някой да се изкачи по оградата и да се озове от другата страна на земята без да бъде незабавно спрян? Какво се случва с топлинните цензори за видеонаблюдение? Безопасността на кралицата трябва да бъде от първостепенно значение“, отбелязал още източникът пред изданието.

Бъкингамският дворец съобщи, че кралицата трябва да бъде информирана за инцидента. Това нахлуване е опустошителен удар по сигурността в двореца, чиито служители са се борили с редица инциденти.

Най-известният става на 9 юли 1982 г., когато безработният  31-годишен тогава Майкъл Фаган влиза в двореца и достига чак до спалнята на кралицата. Събудил я и започнал да й споделя семейните си проблеми, докато Елизабет Втора в един момент успяла да натисне паник бутона до леглото й. След като не получила отговор, звъннала по телефонната централа, но операторът помислил, че става въпрос за друг член на персонала, който си прави шега. Отговорил: "Да, скъпа, ти си кралицата, ще изпратим някого!"

През това време на Нейно Височество не й било до шеги, тъй като Фаган размазал стъклен пепелник и заплашил, че ще си пререже китките, докато седи на леглото на кралицата. На помощ все пак й се притекъл служител, който още работи в двореца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase