Едва ли Сергей Станишев ще стане шеф на Европейския парламент. Той би трябвало да си е подал името като кандидат в ЕП, а той не го е направил. Крайният срок е бил снощи в 23 часа.

Междувременно за поста се спряга името на Урсула фон дер Лайен - германският отбранителен министър.

"Цялата тази работа, на която сме свидетели, се прави по една матрица. Трябва да има от първия, който е спечелил Европейските избори, трябва да има и от втория, трябва да има мъже и жени, трябва да има и от Западна, и от Източна Европа представители. И се започва едно редене на пъзела - това ново правило беше актуализирано през 2007 година", посочи журналистът и член на Съвета за електронни медии Бетина Жотева.

Още по темата

Според Милен Керемедчиев преговорите показват промяната, която настъпва в Евросъюза.

Кой кой е и къде е в новия Европейския парламент?

"Тези пазарлъци през последните 3 дни показаха две основни неща. Първото е, че ерата на "шпитценкандидат" вече е приключила и няма да има предварително договорени места. Второто - видя се, че партийните редици на всяка една от страните членки на ЕС също са доста разбити", допълни бившият зам.-външен министър.

Ред е на представител от Източна Европа да оглави Европейския парламент, но нито едно от имената, за които имаше консенсус, няма да мине лесно през парламента, посочи Жотева.

Керемедчиев подкрепи твърдението, че не е сигурно за нито едно от лицата, че ще бъде избрано. И поясни, че всички те ще минат през много по-агресивно препитване в Европейския парламент, което ще направи работата им по-трудна.

Според гостите на Bulgaria ON AIR френският президент Еманюел Макрон си е изиграл картите много силно в Европейският парламент и в момента либералите и "зелените" диктуват правилата.

Решено: Урсула фон дер Лайен - шеф на ЕК, Шарл Мишел - на Европейския съвет

"В Европа винаги всички преговарят - на ниво държавни ръководители, на ниво различни партии, работни групи и т.н. Тези три дни преговори означават желание за консенсус", смята Жотева.

Керемедчиев е на мнение, че не е това правилната политика, която трябва да развиват страните членки. По този начин Европа пропускала много значими неща, които се случват в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase