Снимка: Reuters

Няма български евродепутати и сред избраните тази вечер в Страсбург 14 заместник-председатели на Европейския парламент.

По-рано депутатите избраха за председател на институцията италианският социалист Давид-Мария Сасоли, който беше номиниран от парламентарната група в конкуренция с председателят на ПЕС Сергей Станишев.

Още по темата
Заместник-председателите бяха излъчени с таен вот в два кръга, като най-много гласове събра ирланската евродепутатка от ЕНП Майрид МакГинес, следвана от португалския социалист Педро Силва Перейра. Сред заместник-председателите на Европарламента и е Ливия Ярока, която е член на унгарската партия на премиера Виктор Орбан "Фидес". След замразяването на членството на "Фидес" в ЕНП преди изборите, християн-демократите обявиха, че до изясняване на статута на партията на Орбан нейни членове няма да бъдат номинирани на ръководни позиции.

ЕНП съобщи с гордост, че Ярока е първата депутатка от ромски произход, която е избрана за вицепрезидент на Европейския парламент.

Един от тримата заместник-председатели на социалистите е Клара Добрев, съпруга на бившия унгарски премиер Ференц Дюрчани, която е от български произход. Сред 14-те заместник председатели няма представители на антиевропейските сили, а само на проевропейски партии.

Андрей Новаков от ГЕРБ обаче е определен за говорител на ЕНП по въпросите на регионалната политика като член на парламентарната Комисия за регионалната политика. До момента само ЕНП е посочила кои евродепутати ще бъдат говорители на групата по различните политики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase