Снимка: Facebook

Премиерът Бойко Борисов публикува в социалните мрежи част от разговора си  с кандидата за председател на следващата Европейска комисия Франс Тимерманс, проведен след полунощ днес в Брюксел.

Европейските лидери се събраха вчера за трети опит да попълнят овакантяващите се постове на шефове на Комисията и на Съвета на ЕС преди избора на председател на Европейския парламент, който ще бъде направен от новите евродепутати утре в Страсбург. Според информация, изтекла преди началото на срещата, лидерите обсъждат кандидатурата на социалдемократа Тимерманс за шеф на Еврокомисията, на християндемократа Манфред Вебер за Европарламента и на белгийския премиер от либералите Шарл Мишел за Съвета на ЕС.

В разговора с Тимерманс, който се провежда в българското Постоянно представителство към ЕС в Брюксел рано тази сутрин, Борисов говори за “това, което е важно за нас” и изброява мониторинговия механизъм, с който ЕС наблюдава съдебните реформи и борбата с корупцията у нас, влизането в Шенген, както и промените в съдебната власт, които “сега влизат в парламента, проверката на тримата големи в съдебната власт - контрол и да могат да се отстраняват”.

“За мен е важен компромисът, защото имаме решение на ЕНП”, казва Борисов пред Тимерманс.

Борисов твърд, кандидатът на ЕНП Вебер трябва да наследи Юнкер

От публикувания от него запис става ясно, че той смята, че трябва да се намери решение, а “да не се инатим”:

“Социалдемократите са системна партия, ЕНП - също. Така, че кой е отгоре и кой отдолу, в случая не е най-важното, а и погледнато реално Вебер има повече опит в парламента, а ти в Комисията като първи вицепрезидент на ЕК. Някои страни имат притеснения, но аз съм убеден в неговата принципност (на Вебер, б.а). Говорим с Педро (Санчес,б.а.), с Еманюел (Макрон), с (Марк) Рюте и с Ангела (Меркел), че е по-добре да излезем с решение, да не се инатим двете партии”, казва на записа Борисов.

Още по темата

В отговор Тимерманс заявява: “Винаги съм бил открит и честен и винаги съм изразявал възхищението си от това, което правите и за борбата с корупцията във вашата страна. Имали сме много откровени дискусии по това и това е основата, на която оценявам нашето приятелство”. След което той моли записът да бъде прекратен и видеото внезапно свършва.

Записът хвърля светлина върху пазарлъка за разпределението на висшите постове в ЕС, който включва още и позициите на президент на Европейската централна банка и на шеф на европейската дипломация, които не са част от дискусиите на тази среща на върха.

България е сред държавите, управлявани от правителства от Европейската народна партия, които се възпротивиха на компромиса, намерен от лидерите на големите европейски държави Тимерманс да оглави Европейската комисия, а водещият кандидат на ЕНП Манфред Вебер да застане начело на парламента.

Освен България срещу договорката, постигната по време на срещата на Г-20 в Япония, се обявиха още Унгария, Чехия и Полша, както и Хърватия и Ирландия. Унгария и Полша имат зъб на Тимерманс, който като първи зам.-председател на Еврокомисията започна наказателни процедури заради върховенството на закона в тях. Хърватия има двама собствени кандидати за Комисията и за Съвета, които могат да спечелят, ако тандемът “Тимерманс-Вебер” се провали. Това са премиерът Андрей Пленкович за Комисията и президентът Колинда Грабар-Китарович за Съвета. Зъб на Тимерманс има и Румъния, чието правителство, макар и социалдемократическо, беше заплашено от него с наказание от Брюксел заради спорните съдебни реформи, които ще направят управниците неотговорни за случаи на корупция.

Цяла нощ продължиха разговорите между председателя на Съвета Доналд Туск, който бе натоварен да преговаря между страните за компромис, и премиери. Проведени бяха и множество двустранни разговори. В осем часа лидерите се събраха отново заедно, за да продължат формалното си заседание.

Към момента изглежда, че всички западноевропейски държави, без Италия, са склонни да приемат компромиса, договорен от Франция, Германия, Италия, Великобритания и Холандия в Осака в петък и вчера за Тимерманс и Вебер. Унгария потвърди, че ще гласува против и тази сутрин.

За номиниране на Тимерманс начело на Комисията е необходимо 21 от 28-те държави в Съвета да го подкрепят.

През 2014 г. настоящият шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше номиниран от 25 държави членки, като Унгария и Великобритания бяха против кандидатурата му.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase