Снимка: Reuters

Великобритания, Франция, Испания, Италия и Германия ще бъдат ударени от гореща вълна, която ще повиши температурите до 40 градуса. Тя ще бъда придружена с горещ вятър идващ директно от Сахара.

Испанските метеролози предупреждават хората, че "адът ще се отприщи", а във Франция, агенцията Mateo обяви оранжев код за опасни жеги. Дори президентът Еманюел Макрон предупреди хората да са внимателни. В Париж благотворителна организация патрулира из уцилиците на града, за да осигурява на бездомните вода, а властите създадоха климатизирани стаи, където гражданите да търсят спасение. Френският образователен министър пък бе категоричен, че е прекалено горещо за да се учи и за това отмени изпитите на учениците за следващата седмица.

Световната купа за женски футбол също се провежда във Франция. От FIFA обявиха, че ще вземат мерки срещу жегата, които включват почивки за охлаждане по време на мачовете, както и тяхното отлагане, ако топлината стане нетърпима.

В Германия, хората също се готвят за температури над 40 градуса и ще надминат рекорда за най-големи жеги, поставен през 1947 година. Властите в страната предупреждават всички да се грижат за малките деца, както и за възрастните хората, които имат сърдечно-съдови проблеми. Германският вестник Bild призова читателите си да си направят сиеста по време на ранните следобеди и да поставят пижамата си във фризера, за да им помогне да се охладят през нощта.

Някои части на Германия са застрашени от пожари, като рискът е в най-високите си нива през следващите няколко дни.

В Испания метеролозите предупреждават за жеги от 42 градуса, както и огромен риск от горски пожари. Испанският телевизионен метеоролог Силвия Лаплана не спести нищо, като заяви: "Адът идва."

Измерванията показват, че топлинните вълни в Европа стават все по-чести, а учените ги свързват с климатичните промени. Стефан Рахсторф от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата казва, че "месечните топлинни рекорди се срещат пет пъти по-често днес, отколкото при стабилен климат".

"Тези жеги са от части предсказани от климатичната наука, но и са подпомогнати от промените в климата, предизвикани от горенето на въглища, горива и газове", допълва той.

Дим Куму, учен от Свободния университет в Амстердам, пък твърди, че топенето на арктическия лед засяга циркулацията в атмосферата, което от своя страна води до екстремни температури. "Това превръща кратките слънчеви дни в продължителни горещи вълни", обяснява той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase