Хенриете Рекер. Снимка: архив, Reuters

Кметицата на Кьолн и кметът на Алтена са получили смъртни заплахи. Властите са нащрек - особено след убийството на политика Валтер Любке, който бе застрелян в двора на къщата си. Предполагаемият убиец е десен екстремист.

Само две седмици след убийството на Валтер Любке, стана ясно, че кметицата на град Кьолн Хенриете Рекер е получила смъртна заплаха. Дали това има връзка с убийството на политика от ХДС, който бе председател на Общинския съвет на град Касел? Засега полицията не може да каже. Знае се обаче, че заплахата, отправена към кметицата на Кьолн, се разследва централно - от Берлинската криминална служба. Защото не е единичен случай - заплахи за убийство са получили и други германски политици, пише Дойче веле.

2015: Рекер на крачка от смъртта

Един от тях е кметът на град Алтена в провинция Северен-Рейн Вестфалия Андреас Холщайн. Пред агенция ДПА той е потвърдил, че многократно е получавал смъртни заплахи. Последната от тях е пристигнала миналия вторник.

Още един задържан за убийството на Любке

И Рекер, и Холщайн вече са ставали жертва на нападение. През октомври 2015 година, малко преди да спечели балотажа на кметските избори в Кьолн, Хенриете Рекер беше атакувана с нож и едва оцеля. Тя претърпя сложна операция и прекара няколко дни в изкуствена кома. По-късно стана ясно, че нападателят е бил десен екстремист и е участвал в множество неонацистки походи. Той беше осъден на 14 години затвор.

Кметът на Алтена Андреас Холщайн бе нападнат и ранен във врата с нож през ноември 2017 година. Още същия ден политикът беше изписан от болницата.

Кой уби Любке?

Броени дни преди медиите да информират за смъртните заплахи, отправени към Рекер и  Холщайн, полицията обяви, че е задържан предполагаемият извършител на убийството на Валтер Любке. Става дума за 45-годишния германски гражданин Щефан Е.

Още по темата

За него се знае, че принадлежи към неонацистката сцена в Германия, както и че през последните 30 години е извършвал множество престъпления. Още като 15-годишен - на 31 март 1989 година - той подпалва с туба бензин къща, в която живеели няколко турски семейства. През ноември 1992  той наръгва с нож няколко пъти мъж с чужди корени на ж.п. гарата във Висбаден. А година по-късно, точно на Бъдни вечер, Щефан Е. прави опит за атентат в провинция Хесен: той поставя саморъчно направена бомба в кола пред приют за бежанци, в който били настанени двайсетина бежанци от България, Румъния и Албания. Само бързите действия на неговите обитатели предотвратили най-лошото - те успели да изгасят огъня, преди бомбата да избухне.

Припомняме, че безжизнено тяло на Валтер Любке беше открито късно вечерта на 2 юни на терасата на жилището му във Волфхаген-Иста. 65-годишният политик е бил прострелян в главата от близко разстояние.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase