Снимка: архив, Reuters

Британското правителство отхвърли призивите на депутати да бъде въведен нов данък върху продажбите на дрехи с цел да се спрат трудовите злоупотреби и нанасянето на щети на околната среда от модния сектор, предаде Ройтерс.

Великобритания, където се купуват най-много дрехи на глава от населението спрямо останалите страни в Европа, отчита бум на т.нар. бърза мода.

На парламентарно изслушване стана ясно, че на някои работници в сектора се плащат само 3,5 британски лири (4,41 долара) на час, което е наполовината на минималната надница.

Грийнпийс посочва, че 73 процента от текстила, използван за изработването на над 100 милиарда облекла годишно, бива изхвърлян на сметището или е изгарян, след като се използва.

Членове на комисията за екологичен одит препоръчаха редица промени за реформа на сектора, определян от тях като експлоататорски и вредящ на околната среда. Те обвиниха министрите, че не отговарят на общественото мнение, като отхвърлят предложенията.

Комисията предложи данък от един пенс за всяка продадена дреха, за да се повишат инвестициите в рециклирането на текстил, пише БТА.

Правителството посочи, че работи с модната индустрия за намаляване на отпадъците и вече е осигурило по-големи ресурси, с които да се гарантира, че всички британски работници получават най-малко минималната надница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase