Снимка: БТА

Италия е най-надеждният съюзник на САЩ в Европа, заяви италианският вицепремиер Матео Салвини, който е на кратко посещение във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Окрилен от триумфа си в изборите за Европейски парламент миналия месец, когато неговата партия "Лига" надделя във вота, Салвини се отправи към американската столица.

"Във време, когато европейските институции са крехки и силно се изменят, Италия иска да бъде първия, най-твърд, истински, надежден и последователен партньор на САЩ", посочва той на страницата си във Facebook.

Още по темата

Салвини разговаря с държавния секретар Майк Помпейо и с вицепрезидента Майк Пенс, посети вашингтонски забележителности и изпрати към дома поредица видеа във Фейсбук и туитове, за да отбележи краткото си пътуване, посочва Ройтерс и БТА.

Салвини, който е и министър на вътрешните работи, няма пряко влияние върху външната политика, която се води от премиера Джузепе Конте и министъра на външните работи Енцо Моаверо.

Лидерът на "Лигата" обаче изглежда нетърпелив да преориентира италианската дипломация при визитата си, заявявайки, че споделя общи възгледи с Вашингтон по въпросите за Китай, Иран, Венецуела, Либия и Близкия изток.

Италия често действа предпазливо в ключови дипломатически сфери, опитвайки се да служи като мост между различните сили. По-рано тази година Рим разгневи САЩ с отказа си да признае венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент. Тази позиция бе наложена на правителството от коалиционния партньор на "Лигата" - Движение "Пет звезди". След това Италия отново раздразни Вашингтон през март, когато стана първата голяма западна държава, включила се в китайската инициатива "Един пояс, един път" с надежда да стимулира износа си.
 

Коментари Напиши коментар

13

Мдаа до 12

преди 4 седмици

До Анонимен

именно там е ключът от палатката, Италия взе да се заиграва с Китай и на заместник-министър председателя без време му се отвори пътуване до САЩ.
В подобни случаи , наш Бойко ходи да пие кафе в посолството.

12

Анонимен

преди 4 седмици

Много глупава и повърхностна статия.
Преди време бяха писали за италия
че става троянски кон на Китай в ес
защото разрешили на Китай да инвестира
в пристанища. Те си гонят интереса
и ще си сътрудничат с всеки.

11

Нищо ново

преди 1 месец

Италия има милиардни дългове. Ако се хареса на американците, може да получи някой и друг долар. Че иначе, съюзничество без пари - бошлаф.