Снимка: Reuters

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посъветва европейските страни да се отнасят по-трезво и дистанцирано към Русия заради множеството спорове с нея, предаде ДПА.

Още по темата

8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек

Надеждите за всеобхватно и интегрирано партньорство с Русия не се сбъднаха и сега и от двете страни надделява дълбоко разочарование, каза германският президент в реч на конференцията "Културанта" във Финландия. Двудневната конференция със стотина участници е посветена на външната политика и сигурността и протича в Културанта - лятната резиденция на финландския президент, на 20 км източно от град Турку.

"По-обективно партньорство, което да не е толкова претоварено с очаквания за промяна, може да се окаже добро", каза германския президент. "Продължаващият конфликт в източна Украйна тегне все така силно върху отношенията, както и анексията на Крим", продължи Щайнмайер, цитиран от ДПА.

Той предложи "нов концептуален подход" към Русия: "Не вярвам, че може отношенията с Русия да са на принципа "бизнес както обикновено". Европа не бива да стои безмълвна, когато в Русия налагат все повече ограничения над свободното слово, каза германският президент.

Неотдавнашният арест и последвалото освобождаване на журналиста Иван Голунов отново показа, че е необходимо и важно да се проявява бдителност и практическа солидарност, смята Щайнмайер.

"В интерес на по-функционално партньорство трябва да сме наясно, че собствените ни възможности да променим Русия са ограничени", каза германският президент, цитиран от ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase