Снимка: архив, Reuters

Страните, използващи еврото, се споразумяха за собствен бюджет в рамките на европейския. След 12-часово заседание министрите на 19-те държави от еврозоната постигнаха тази сутрин в Люксембург съгласие, че допълнителните средства ще се използват за ускоряване на развитието чрез реформи в еврозоната.

"Анализът на Европейската комисия показа, че неравенствата в еврозоната са малки в сравнение с останалите части на света. Въпреки това тяхното намаляване остава приоритет", заяви председателят на Еврогрупата Марио Сентино.

Освен за скъсяване на дистанцията между стандарта на живот в страните от еврозоната, парите от евробюджета ще се използват за укрепването на общата валута, за сближаване и за структурни реформи, както и за инвестиции в публични проекти, които подпомагат развитието на страните. Кои ще са приоритетните области за финансиране чрез бюджета на еврозоната ще се решава от Еврогрупата и от лидерите от тези страни на срещите си в Брюксел.

Парите по одобрените проекти ще се отпускат като грантове, като ще е предвидено и минимално национално съфинансиране, за да се гарантира правно собствеността върху построеното от съответната държава, решиха финансовите министри от Еврогрупата.

Достъпът на отделните страни от еврозоната до общите пари ще зависи от изпълнението на препоръките, които Брюксел дава за икономическото и социалното им развитие чрез Европейския семестър и от спазването на финансовата дисциплина.

Общият размер на средствата в бюджета на еврозоната ще бъде определен по време на течащите в момента преговори за следващия многогодишен бюджет на ЕС за 2021-2027 г. Захранването на бюджета на еврозоната ще е отделно от вноските, които правителствата дължат към бюджета на ЕС и които се преразпределят в последствие чрез еврофондовете и други европейски програми.

Официално бюджетът на еврозоната ще се нарича Бюджетен инструмент за сближаване и конкурентоспособност (BICC), за да се тушират притесненията на някои държави, че в ЕС се изграждат нови разделителни стени.

В него освен страните, използващи общата валута, ще могат на доброволна основа да участват и страните, които се намират във Валутно-обменния механизъм ERM II, известен още като чакалня за еврото, както и всички останали, които са готови да участват с вноски в пълненето му. България се надява да получи покана от Европейската централна банка за влизане в механизма през юли.

Идеята за отделен бюджет на еврозоната беше на френския президент Еманюел Макрон. Тя е част от новата концепция за развитие на ЕС на различни скорости чрез групиране на държавите според тяхната амбиция в различни политики. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase