Снимка: Pixabay

Водещият поддръжник на Брекзит Борис Джонсън обеща да намали данъците за лицата с по-високи доходи, ако стане премиер. Обещанието си той направи във връзка със започналата официално днес надпревара във Великобритания кой да наследи Тереза Мей - и съответно да оглави процеса на излизането на Лондон от ЕС, предаде Ройтерс.

Още по темата

Кандидат за поста на Мей призна: Взимах кокаин, беше грешка

Днес, в първия ден от кампанията, няколко от кандидатите изложиха своите аргументи защо именно те трябва да станат премиер на Великобритания. Макар и изразяваното от всички тях желание да е да се съсредоточат в кампаниите си върху вътрешнополитическите въпроси, при всички тях доминираше темата за Брекзит.

Почти всички обещаха, че могат да решат главоблъсканицата с излизането от ЕС - която вкара Мей в тригодишни преговори с Брюксел - и то да я решат в рамките на три месеца, колкото е периодът от избирането на новия лидер в края на юли до насрочената към момента дата за Брекзит 31 октомври.

Бившият външен министър Борис Джонсън е явният фаворит на букмейкърите за наследник на Мей. Според социологическите проучвания той е най-популярен сред 160 000 членове на Консервативната партия, които ще направят крайния избор за новия лидер. Джонсън избра да не започва кампанията си с някаква знакова проява, а вместо това представи плановете си в коментарна статия за вестник и интервю.

Обещанието му обаче да вдигне от 50 000 на 80 000 лири прага за работещите, при който доходите им започват да се облагат с 40-процентен данък, привлече медийното внимание и накара съперниците му да кажат, че по-скоро ще се съсредоточат върху това да помагат на по-ниско платените хора. Предложението на Джонсън ще струва по 9,6 милиарда лири на година. Той заяви, че Лондон може да не плати договорените 39 милиарда лири на ЕС за излизането. Джонсън освен това обеща Великобритания да напусне съюза на 31 октомври със или без споразумение.

Действащият министър на външните работи Джереми Хънт, друг фаворит, каза, че "сериозните моменти изискват сериозен лидер".

"Без Брекзит няма да има консервативно управление, а може би и Консервативна партия", заяви в началото на кампанията си Хънт. "От разговорите ми с европейските лидери ми стана ясно, че трябва да бъде сключено споразумение; те искат да излезем с предложения", добави той.
Доминик Рааб, който подаде оставка като министър в правителството на Мей по въпросите на Брекзит именно заради постигнатото от нея споразумение, каза, че и той е в състояние да осигури ново споразумение, но обеща Обединеното кралство да напусне ЕС на 31 октомври - дори това да означава връщане към базовите условия на Световната търговска организация за търговията.

"Аз съм този привърженик на Брекзит, на когото можете да разчитате", заяви той. Рааб е един от най-твърдолинейните привърженици на Брекзит, отбелязва Ройтерс. Във връзка с официалното начало на кампанията си Мат Ханкок, който изключи варианта за излизане от ЕС без споразумение, каза следното: "Не ни е нужен нито поддръжник на излизането, нито на оставането (в ЕС), нужен ни е лидер за бъдещето".

Разликите между всички кандидати отразяват разединението в Консервативната партия по въпроса. Това означава, че три години след като Обединеното кралство гласува с 52 срещу 48 процента да напусне ЕС, остава неясно как, кога и дори дали изобщо то ще излезе от съюза, отбелязва Ройтерс.

БТА

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 седмица

Ако има някакъв шанс,ЕС въобще да се реформира в посока на интересите на повечето държави(а не само на Германия,Франция и няколко гравитиращи към тях привилегировани сателита),това е реализирането не просто на "Брекзит",но и на твърд,без запалщане на каквито и да са санкции!

След което да се създаде заплаха от "ефекта на доминото",масово напускане и на други държави!

Само така,може да се реализират реформи в посока на "подчиненото мнозинство"!

Не стане ли това,жална му майка на мнозинството

11

Истината

преди 1 седмица

Света е на младите. Колкото и марионетки да си слагате, ще ви се орине властта. Жалко че ще е с много невинна кръв на деца, които не са родени още.

ДРУГОЯЧЕ КАЗАНО:
Дърти шизофреници и алцхаймери определят бъдещето на нероден Петко. СРАМ ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА!

ВСИЧКИ МЛАДИ ВИ СЕ ДОВЕРЯВАХМЕ БЕЗУСЛОВНО, ВИЕ НИ ИЗЛЪГАХТЕ ЗА 20 ЛЕВА МОМЕНТНА ПЕЧАЛБА. МНОГО ХОРА ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ, ЗАЩОТО СА ПОСТРАДАЛИ, ДРУГИ НЯМА.

ФАКТ Е, ЧЕ СМЯНА НА СИЛИТЕ ЩЕ ИМА, ЗАЩОТО ТОВА Е ЕСТЕСТВЕНАТА ПОСОКА НА НЕЩАТА.

10

Разумен

преди 1 седмица

Поредната измислена надпревара.

Същото като КОЙ ще заеме "безценното" място на ЦВ ЦВ в герб. .... сякаш някой нормален го боли фара.

ХАХАХХА

ПЛЕБЕИ