Андрей Пленкович и Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Хърватия ще получи препоръка от Европейската комисия да влезе в Шенгенската зона за безвизово пътуване преди края на мандата й, който приключва на 31 октомври. Това обеща председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер, който е на посещение в Загреб.

“По време да на мандата ни ще предложим на Съвета на министрите влизането на Хърватия в Шенгенското простраство. Загубихме вече доста време и се надявам те да реагират правилно”, заяви Юнкер.

Според хърватския премиер Андрей Пленкович Европейската комисия отчита положително напредъка на Хърватия.

“Уверени сме, че ще изпълним и последните елементи, така че Комисията да може да оцени позитивно готовността ни и да ни препоръча”, каза той на съвместна пресконференция с Юнкер в Загреб.

След като Комисията издаде препоръка, тя ще бъде разгледана от вътрешните министри на ЕС, а за положително решение е нужно единодушие от всички Шенгенски държави.

Председателят на Европейската комисия изказа задоволство и от готовността на Хърватия да се присъедини към валутно-обменния механизм ЕРМ II, известен още като чакалнята на еврото.

“Впечатлен съм от забележителния път на Хърватия - растеж от 2% годишно и бързо намаляване на публичната задлъжнялост. Смятам, че страната е на път скоро да се присъедини към Валутно-обменния механизъм”, заяви председателят на Еврокомисията. Юнкер направи уговорка, че Комисията няма правомощия по това решение, което може да бъде взето само от Европейската централна банка.

Хърватският премиер Пленкович беше по-умерен в очакванията, като заяви само, че страната изпълнява стратегията за влизане в еврото, но “това не е цел за утре, а за няколко години”.

Хърватия ще поеме председателството на Съвета на ЕС от Нова година. Премиерът Пленкович заяви, че интеграцията на Западните Балкани ще бъде един от водещите акценти на програмата, като Загреб планира да организира среща на върха на ЕС за Западните Балкани в Загреб през първата половина на 2020 г.

“Нямаме различия с премиера за развитието на региона. Трябва да се повтаря, повтаря, повтаря, че Западните Балкани трябва да запазят европейската си перспектива. Ако им я отнемем, ще станем свидетели на това, което сме виждали вече в региона”, коментира Жан-Клод Юнкер.

Европейската комисия предложи България и Румъния за влизане в Шенген през 2011 г. като изпълнили техническите критерии за членството. Оттогава решението е блокирано в Съвета заради липсата на единодушие между страните членки за приемането на двете нови държави. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase