Снимка: Facebook

"ФемБунт", български феминистки колектив в Берлин, организира на 8 юни, събота, от 16:00 ч. германско време, демонстрация пред българското посолство в града в знак на солидарност със София Прайд. Събитието ще бъде излъчено на живо във Facebook страницата на прайда и има подкрепата на редица германски неправителствени организации и медии, съобщават организаторите на софийския прайд.

Още по темата

За 12 път ВМРО иска: Забрана за "София прайд"

Специален гост на събитието ще бъде и Себастан Валтер, говорител на Зелените в германския парламент. От "ФемБунт" изпратиха до организаторите на София Прайд и писмо за солидарност, публикувано във Facebook страницата им.

"ФемБунт" (FemBunt) е феминистки колектив на българки, които живеят, работят и/или учат в Берлин. Групата се състои от жени с многообразие от лични истории, които са ги свързали с България или довели в Германия, както и на многообразие от езици, с които са израснали; корени, от които произлизат; места, на които са живели; както и на начини, по които възприемат света, гледат на себе си или са организирали живота си. Това многообразие е изразено в името им чрез немското прилагателно bunt, което на български значи "шарено".

Като съществително на български обаче „бунт“ има съвсем друго значение. В името на колектива им то обозначава отказът им да се примирят с неравенствата, засягащи жените в България и по света. Това засяга всички сфери на техния живот, независимо дали в дома, на работното място, в институциите или на основание на половата им идентичност, сексуална ориентация, религия, цвят на кожата, национална, етническа принадлежност или други признаци, използвани, за да маркират личността с цел изключване и контрол, допълват от София Прайд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase