Снимка: архив, Reuters

На португалските роми все още често им се случва да ги държат далеч от кафенета и магазини с керамични жаби, поставени на входа, казва Алмеринду Лима, активист от тази общност, обезпокоен напоследък от проект за преброяване на "етническо-расовите" малцинства.

В ромската култура се смята, че жабите носят нещастие и някои използват това вярване, за да покажат на ромското малцинство, че не е добре дошло, поставяйки керамична жаба на витрината си, пише Франс прес.

Темата присъстваше в творба на португалската режисьорка от ромски произход Леонор Телиш, наградена на фестивала "Берлинале" през 2016 г. със "Златна мечка" за най-добър късометражен филм.

Алмеринду Лима смята, че суеверието около жабите и ромите е "просто градска легенда", но въпреки това се чувства наранен от "прикрития расизъм и перфидна дискриминация", изразена чрез наглед безобиден предмет.

Роден в от Томар (Централна Португалия), Лима наскоро се оженил и се преместил в окръг Брага в северозападната част на страната, където му било "много трудно да намери апартамент под наем", споделя той пред АФП, убеден, че е получил много откази по простата причина, че е ром.

"Институционален расизъм"

Няколко организации, които представляват тази общност, състояща се от 40 до 60 000 души, предупредиха за риск от "неправомерно използване" на "етническо-расовите" данни, които - за първи път в Португалия - може да бъдат събирани при следващото общо преброяване на населението, планирано за 2021 г.

"Настоящият обществено-политически контекст в Европа, белязан от засилване на влиянието на популистките движения, което не подмина и Португалия, буди опасения от неправомерно и "расовизирано" използване на данните", заявяват в комюнике организациите.

Работна група към португалския Висш комисариат по миграциите, от която социалистическото правителство поиска да обърне специално внимание на въпроса, даде в края на март положително становище за събирането на информация за етническия произход на хората, живеещи в Португалия.

"Опасяваме се от законодателство на институционалния расизъм", обяснява Алмеринду Лима, който представлява ромите в работната група, подчертавайки, че "всяка информация от преброяванията е публична".

Мярката обаче се подкрепя от организациите, които защитават правата на хората от африканската имиграция.

"Държавата има нужда от точни и подробни данни, за да се бори срещу расизма", защитава я ръководителят на организацията "Ес О Ес Расизъм" Мамаду Ба, давайки пример с мерките за положителна дискриминация при достъпа до образование и жилища.

Антиромски активист

Националният статистически институт, който трябва да се произнесе по въпроса през юни, се обяви за "най-компетентната институция за защитено събиране, обработка и съхраняване на данните" и разкритикува "нелегалното събиране на данни", практикувано от полицията или болниците.

В допитване на Португалския католически университет 80 процента от анкетираните казват, че одобряват включването на въпрос за етническо-расовия произход при бъдещото преброяване, а 90 на сто са изразили мнение, че някои групи са жертва на дискриминация в Португалия.

Правителството смята за "необходимо да разполага с данни", както препоръчват международни институции като Комитета на ООН за премахване на расовата дискриминация, но държавният секретар за гражданството и равенството Роза Монтейру, която казва, че разбира "всички опасения", отбелязва, че "сега трябва да се проучи кой е на-подходящият начин за събирането им".

Португалските роми са особено притеснени от влизането в политиката на една спорна личност - Андре Вентура, който привлече общественото внимание с обвиненията си към ромите, че живеят "почти изключително от държавни субсидии".

Вентура стана известен с участията си в телевизионни дебати, посветени на футбола. Той обаче оглави листата на коалиция, получила 1,5 процента от гласовете на европейските избори, което означава близо 50 000 гласа.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase