Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

След три часа разговори, без телефони и присъствието на съветници, лидерите на 28-те страни от ЕС не стигнаха до номиниране на кандидат за следващ председател на Европейската комисия и не успяха да разпределят останалите висши европостове.

“Не сме говорили за имена, а за процеса”, заяви след края на срещата в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Според германския канцлер Ангела Меркел представителите на различните политически семейства седели твърдо зад своите кандидати.

Меркел защити кандидатурата на германеца Манфред Вебер - водещия кандидат на ЕНП, а пресслужбата на партията съобщи, че всички премиери от ЕНП, включително българският, са на негова страна.

Социалистите и либералите посочиха като най-подходящи за поста своите водещи кандидати - Франс Тимерманс и Маргрете Вестагер. Въпреки това според Меркел срещата е преминала “хармонично”.

Европарламентът иска новият шеф на ЕК да е участвал в изборите

Председателят на Съвета Туск съобщи, че лидерите са решили, че изборът няма да бъде сведен само до водещите кандидати, както поиска Европейския парламент, а да търсят подходящ за работата човек и извън партийните номинации.

“Фактът, че са водещи кандидати, не ги дисквалифицира и дори може да е предимство”, направи уговорка Туск.

Още по темата

Френският президент Еманюел Макрон, който е противник на системата от водещи кандидати, каза, че шефът на Комисията трябва бъде избран според амбицията му да работи и че трябва да има “управленски опит и доверие”. Той посочи като такива кандидати сънародника си Мишел Барние, който е главен преговарящ на ЕС за Brexit, Франс Тимерманс и еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Лидерите ще се опитат да намерят титуляр до следващата си среща на 20 и 21 юни. Тогава ще се договорят и овакантяващите се в края на октомври и ноември постове на председател на Съвета, на Европейската централна банка и на дипломатическата служба на ЕС, като ще се търси баланс между кандидати от големи и малки държави, от различни части на ЕС и различни партии и полове. Доналд Туск заяви, че целта му е две от вакантните позиции да се заемат от жени.

Междувременно Туск ще започне консултации с Европарламента, който трябва да одобри посочения от Съвета нов шеф на Комисията и ще продължи разговорите с европейските лидери.

Европейските политически семейства също излъчиха преговорни екипи за разпределението на висшите постове в ЕС. От името на ЕНП те ще се водят от хърватския и латвийския премиер Андрей Пленкович и Артурс-Крашянис Каринш. При социалистите за преговорите ще отговарят испанският и португалският премиер Педро Санчес и Антонио Коща, а при либералите - Марк Рюте, премиер на Холандия и белгийския му колега Шарл Мишел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase