снимка: Ройтерс

На изборите в неделя гласоподавателите очаквано се отдръпнаха от двете основни политически партии в Европейския съюз, но в крайна сметка те не отидоха при разбунтувалите се популисти.

Вместо това Зелените се оказаха едни от най-големите печеливши от вота, извоювайки си ключова позиция в следващата политическа програма на блока.

Зелените ще са четвъртата по големина партия в Европейския парламент, след като делът им нарасна от 7% на 10%, показват последните данни за вота на избирателите от понеделник сутринта, съобщава Bloomberg.

Значителните ръстове на подкрепата им в страни като Германия и Франция, подчертаха успеха на движението, докато системните политически сили като християндемократите и социалистите отчетоха комбиниран спад на местата в новия парламент под 50% за първи път. 

По-голямото фрагментиране в 751-членния орган дава на по-малките проевропейски сили шанс да извоюват по-голямо влияние, особено що се отнася до избора на ново ръководство в Европейската комисия.

Зелените вече изпратиха сигнал, че ще поискат висока цена за участие в проевропейска коалиция на мнозинството, за да помогнат в противопоставянето срещу евроскептиците и крайнодесните.

"Искаме да имаме тежест в преговорите", заяви Филип Ламбер, белгийският сълидер на фракцията на Зелените в ЕП, преди да бъдат обявени окончателните резултати от вота. Той обаче увери, че неговата партия иска "измерима, проверима и осезаема промяна" като награда за своята подкрепа.

Зелените се основават върху две често пъти противоречащи си политически линии – действия на местно ниво и скептицизъм спрямо глобализацията от една страна и силен проевропейски инстинкт и отдаденост на мултилатерализма от друга.

Целия анализ четете в Investor.bg!

Коментари Напиши коментар

6

V

преди 2 години

Партията взела най голям процент на тия избори е партия БРЕКЗИТ ;) ОЧЕВИДНО Е КВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ С ЧЕТВЪРТИЯ РАЙХ .

5

Анонимен

преди 2 години

"Зелените се основават върху две често пъти противоречащи си политически линии действия на местно ниво и скептицизъм спрямо глобализацията от една страна и силен проевропейски инстинкт и отдаденост на мултилатерализма от друга."Линиите не са противоречащи, противоречието възниква между идеите на либералите в ЕС и желанията на мнозинството от населението. Това, което либералът никога няма да може да разбере е, че е управляващо малцинство.

4

Анонимен

преди 2 години

Проблем на ЕС е, че припознава в Русия опонент, което е геополитически неадекватно.Проблем е, че Корпоративна Европа е шизофренна в желанието си хем да е пазарно ориентирана, хем да е социално ангажирана.Проблемът е най-вече за слабите икономики, които бяха пожертвани в името на европейските ценности.