Снимка: архив, Reuters

Голяма мрежа за измама при продажбата на коли на старо беше разбита от полицията в Белгия при мащабна операция, проведена в цялата страна.

24 души остават в ареста, след като във вторник 1200 полицаи, с подкрепата на дронове и хеликоптери, претърсиха 200 обекта в Брюксел, Шарлероа и Асе в близост до Алст.

Измамниците използвали вестникарски обяви за продажба на автомобили. Те си набелязвали жертви и се свързвали с тях. Появявали се на оглед, договаряли се заплащането на автомобила да става по банков път, без да се пазарят за цената.

Чрез мобилна апликация на банка мошениците отпечатвали фалшив документ за извършен превод на договорената сума и показвайки го на продавача, получавали ключовете и документите на автомобила. Изпратените пари обаче никога не се появявали в банковата сметка на продавача. В някои случаи мошениците взимали колите от собствениците със заплаха и със сила, съобщи следствието.

За две години са измамени поне 620 души, като размерът на престъплението се изчислява на 6,5 милиона евро.

При операцията са конфискувани над 90 автомобила, както и къщи, яхти, скъпи часовници и други луксозни стоки, автоматично оръжие и пари в брой. Отнети са и 90 каравани, в каквито по традиция живеят ромите в Белгия и Франция.

Операцията е най-голямата, извършвана сред роми, живеещи в Белгия от 20 години, съобщи телевизия VRT. Повечето от задържаните са с белгийско или френско гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase