Снимки: Reuters

Много държави по света се борят за повече туристи, които да ги посещават. На други, като Холандия, вече им е дошло до гуша. Лалетата им са стъпкани, а жителите на селцата с много вятърни мелници и онези, които пребивават в лодки по каналите на Амстердам, са принудени да си търсят нови домове.

За Съвета по туризъм в страната повече хора със сигурност не значи, че е по-забавно.

До 2030 г. се очаква 42 млн. души годишно да посещават Холандия. Само през 2018 г. туристите са били 18 млн. и това им е предостатъчно.

"За да успеем да овладеем потока от туристи, трябва да предприемем мерки сега“, пишат в отворено писмо от борда на Съвета по туризъм.

Докато преди години, същите тези хора рекламираха Холандия като дестинация за почивка, сега те се опитват да менажират милионите хора, които влизат в страната им . От борда дори съветват някои региони на страната, вместо да "насърчават" повече хора да посещават градовете им, да предприемат политика на "разубеждаване".

"В момента туризмът не е в преспектива", казва говорителка на съвета. Тя обяснява, че не само в Амстердам, но и в малки селца като Гитхорн, положението е много натоварено.

"Има много китайци, които се интересуват от тези градчета“, допълва говорителката.  Жителите на Гитхорн са едва 2500. Броят на туристите само от Китай, които го посещават годишно е 350 хил. души.

"Първоначално политиката ни беше да накараме повече хора да посещават Гитхорн и жителите му бяха доволни, защото туризмът допринесе много за икономиката на селцето. Но сега те твърдят, че родното им място е заприличало повече на музей, отколкото на туристическа дестинация", казват от туристическия съвет.

Но хората в Гитхорн дори не могат да си представят, каква всъщност е навалицата в Амстердам.

1,1 милиона души живеят в столицата на Холандия. 17 милиона я посещават годишно. За да демонстрират колко трудно се справят с тълпата, музеят на Ван Гог и Националният музей в Амстердам отказаха да вземат участие в годишната туристическа среща в САЩ.

"Ние рекламираме страната си, да, особено градовете в северната част, където туризмът не е толкова развит, но не промотираме столицата си“, казват от съвета. Те планират да ограничат достъпа до някои места в града или поне да вдигнат туристическата такса.

Отчаяното време изисква отчаяни мерки.

Националният музей дори взе по-крайно решение – премахна емблематичния надпис Iamsterdam от площада пред сградата.

Но какво искат да променят властите в Амстердам?

Според тях трябва да бъде ограничено отварянето на нови хотели и магазини, трябва да бъде спряна масовата разпродажба на билети, както и да бъде ограничен капацитетът на летището, а туристическите кораби да не акостират в центъра на града.

Да, туризмът носи пари в икономиката на Холандия. За 2018 година страната е спечелила 82 милиарда евро, а благодарение на посетителите 761 хил. души имат работни места. 1 на всеки 13 работи в сферата на туризма. Но холандците, които са познати и като едни от най-големите защитници на природата, са притеснени от отражението, което носят всички тези гости на страната върху околната среда.

Много региони се принудиха да издигат огради около полетата си с лалета заради туристи, които ги газят, за да си направят селфи. Целта, която холандското правителство си е поставило за ограничаване на вредните емисии с 49%, също е под въпрос. Ако прогнозата се изпълни и 42 млн. души посещават страната всяка година, няма и минимален шанс тя да се изпълни.

"Като оставим на страна емисиите, повече туристи означава и повече консумация, разхищение на храна и замърсяване с отпадъци. И не само – претъпканите градове нараняват природата“, пишат от туристическия съвет.

Хилядите посетители в Холандия са предимно европейци, като само германците и белгийците съставят 42% от туристите, които тъпчат лалетата на холандците годишно.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase