Снимка: Reuters, архив

Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази съмнения, че наблюдението на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка върху правосъдието и борбата с корупцията ще може да бъде свалено преди края на мандата на настоящата Европейска комисия, който приключва през ноември.

"Ако препоръките на Европейската комисия бъдат изпълнени от България и от Румъния, бихме могли да приключим наблюдението преди края на мандата на Комисията, макар че става все по-трудно да стигнем до тази точка", заяви днес Тимерманс.
По-рано председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер обеща прекратяване на 12-годишното наблюдение при условие, че страните изпълнят дадените им от Еврокомисията през 2017 г. препоръки.

Още по темата

Днес Тимерманс каза, че очакванията, че механизмът "ще може да реши бързо проблеми, които е трябвало да се разрешат още преди разширяването са се оказали твърде оптимистични" и трябва да служи за урок.

Тимерманс, който отговаря за механизма посочи, че в България "има все още много работа за вършене, но и много беше постигнато".

Той обаче беше силно критичен към Румъния и открито заплаши властите в Букурещ с "незабавни и решителни действия", ако те реализират плановете си да освободят заемащите висши длъжности във властта от отговорност за действията им.

"Румъния спешно трябва да се върне на пътя на реформите и да се въздържа от каквито и да е стъпки, които обръщат посоката на напредъка, постигнат през последните години", заяви Тимерманс.

Първият заместник на Юнкер коментира и че Лаура Кьовеши, която се кандидатира за европейски главен прокурор е прекрасен юрист и куражът й да се бори с корупцията буди възхищение. Тимерманс заяви, че румънските власти трябва да й позволят да вземе участие в процедурата за избор, която продължава, след като тя беше предпочетена за поста от Европейския парламент. Властите обаче й наложиха забрана за пътуване и я разследват за превишаване на правомощията като шеф на румънската служба за борба с корупцията.

Днес Европейската комисия обяви, че започва консултации за цялостна реформа на системата, чрез която следи за спазването на върховенството на правото. Тя иска останалите евроинституции, неправителствените организации и страните членки и гражданското общество да я информират за виждането си как системата да бъде направена по-ефективна. През юни Еврокомисията ще предложи собствената си визия.

Според Комисията се налагат промени в механизмите за ранно предупреждение, както и ефективни начини за санкции, когато възникнат подобни проблеми в Съюза.

В момента Еврокомисията има 7 вида инструменти, за да следи спазването на върховенството на правото, включително наказателни процедури, европейският семестър, процедурата по чл. 7, известна като "ядреното копче", защото може да доведе до лишаване от право за участие при вземането на решения, както и механизма за сътрудничество и проверка, с който се наблюдават България и Румъния.

"Върховенството на правото е част от европейските ценности, от това, което сме", заяви първият зам.-шеф на Комисията Франс Тимерманс.

Той посочи, че спазването на принципите на правовата държава трябва да се следва във всички държави членки.

"Европейските граждани и бизнеса трябва да имат доверие в правосъдните системи, които са ключови за общия пазар, за инвестициите, за правното сътрудничество", каза Тимерманс.

Той предупреди, че се увеличават случаите на нарушения и процедури за отнемане правото на глас при вземането на европейски решения текат срещу Полша и Унгария.

Еврокомисията иска да се обсъди приемането по-ефективни средства, сред които ежегодния мониторинг на всички държави, предложен през март от Белгия и Германия, както и обвързване на европейското финансиране със спазването на законите.

Три години, след като започна диалог с полското правителство заради промените в правосъдната система на страната, Европейската комисия реши да открие наказателна процедура срещу Полша. Причината е закон от 2017 г, който предвижда дисциплинарни разследвания и санкции срещу съдии за издадени от тях присъди. Стъпката се предприема, след като задействаната от Еврокомисията процедура по чл.7 за върховенство на закона е блокирана от почти 2 години в Съвета, където няма единство какво да се прави, а Унгария заплаша да блокира гласуването.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase