Снимка: Reuters

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни ще пише до румънските власти с искане да не пречат на кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Решение за това взеха днес председателите на парламентарните групи.

Още по темата
"Лаура Кьовеши е нашият кандидат и има подкрепата ни", заяви Таяни под аплодисмените на евродепутатите.
Парламентът предпочете румънката за поста на първи европейски главен прокурор през март. Той трябва да преговаря сега със Съвета за намиране на компромис, след като посланиците на страните членки дадоха значителна преднина на френския кандидат Жан-Франсоа Бонер.

Таяни посочи, че след като Кьовеши беше определена за кандидат на парламента, на румънката е било забранено да пътува в чужбина и да говори с медиите. Кьовеши е обект на разследване заради дейността си като шеф на дирекцията за борба с корупцията, от която тя бе уволнена с идването на социал-демократическото правителство на власт миналата година.

Тя получи призовка докато се явяваше на интервюта от новосъздадената в Румъния агенция за разследване на магистрати като заподозряна за престъпления в съдебната система. 

Председателят на Европарламента изрази загриженост от ограничаване на правата на кандидатката, която все още е в процедура за назначаване за първи европейски главен прокурор.

Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс също се изказа в подкрепа на Лаура Кьовеши като посочи, че тя е "отличен юрист" и изрази възхищение пред куража й.

Министърът на правосъдието на Румъния Тудорел Тоадер изпрати писмо до своите колеги в държавите от ЕС и до Европейския парламент, в което пише, че назначаването на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор ще бъде грешка.

В момента Румъния е ротационен председател на Съвета на ЕС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase