СНимка: Булфото

Пакетът "Мобилност“ в този си вид не може да има бъдеще, защото е против принципите на Европа, каза министърът на транспорта Росен Желязков във връзка с решението на Европейския парламент пакетът да се гласува в сряда.

"Ние искаме най-добрия вариант за Европа. А той е да не се фрагментира пазара, да не се решават въпроси на конкурентоспособността със законодателни решения, да не бъде сегментиран пазарът. Това, което показаха нашите депутати в Европейския парламент, означава, че отговорността да си депутат в Европейския парламент е огромна. Защото това може да реши съдбата на цял континент“, коментира Желязков и отново подчерта, че два български гласа не са достигнали при гласуването.

Още по темата
По думите му този пакет в този вид не може да има бъдеще, защото е против принципите на Европа, европейското право, против принципите на лисабонския договор. "Той е абсолютно дискриминационен и ще бъде атакуван, ако влезе в сила, по всички правила, които самият Съюз е създал“, обясни още Желязков.

Желязков каза, че ще говори за тези, които са направили нечовешки усилия, за да отидат на гласуването в Европарламента.

Той разказа, че днес в 12.00 часа Петър Курумбашев му се обадил, че самолетът не може да излети заради трафик над Европа, а в него са били 7 български евродепутати. Ръководство "Въздушно движение" направило и невъзможното самолетът да стигне навреме в Страсбург. "И два гласа не ни стигнаха, за да решим въпроса. Няма да коментирам отсъстващите. Искам да благодаря на тези, които бяха", каза той и повтори, че е бесен, че със 17 евродепутати е можело да бъде решен проблем на половин Европа.

"2 гласа не ни достигнаха, това означава, че Европа е разделена. Ние загубихме нашия мач в последната секунда на продължението и не може да не ни е яд", каза министърът. Но заяви, че това "пакетче", което разделя Европа, няма да мине и няма да съществува.

 Той смята, че страната ни има полезен ход. "Това, че сме разделени с два гласа в 700-членния Европейски парламент показва, че Европа е разделена и то не само на групата на единомислещите и Алианса, а с много други държави, които не са доволни от този пакет“, допълни министърът, цитиран от "Фокус".

Очаквам поредното разделяне, пълна мобилизация. Днес литовците не успяха да пристигнат поради проблеми с трафика над Европа. Имаме още гласувания, каза още Росен Желязков.

Желязков заминава утре за Букурещ, където ще има Съвет на министрите на транспорта и заяви, че ще разговаря с румънците за подкрепа на позицията срещу пакета "Мобилност". Министърът на транспорта каза още, че комисарката Виолета Булц е отказала да приеме 7-те министри на транспорта, представляващи държавите, които са против приемането на този законодателен пакет. Булц нямала време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase