Снимка: МС

Една историческа несправедливост беше изтрита. Атанас Буров пръв прозира, че нашето място е в Европа, заяви премиерът Бойко Борисов в Европейския парламент в Брюксел. Там за първи път бе открито пространство, което ще носи името на български държавник – Атанас Буров. Бяха открити  бронзов бюст и мраморна плоча на негово име.

"Буров пръв прозира, че бъдещето на България е Европа. Той е личен приятел с посланика на СССР, защото знае, че нашето геостратегическо място е такова, че и с великата сила Русия не трябва да се караме, а да бъдем в добри прагматични отношения, но нашата пъпна връв трябва да бъде Европа - така, както е днес“, посочи премиерът.

„Разделението в България продължава - тези, които приложиха геноцида срещу българския народ и изтребиха цялата интелигенция 1944-1945 г. по лагерите в Белене, Скравена, Ловеч, ги няма и днес“, отбеляза Борисов по повод отсъствието от церемонията на евродепутати от БСП.

„Сиреч никой не иска да се помирява. Техните деца и синове напъват да дойдат като троянски коне в ЕП и към ден-днешен“, допълни Борисов.

„Забравихме ли колко семейства бяха унищожени и че живеехме в страх? Те живееха на "Оборище" и "Позитано". В село Банкя ни казваха, че английски не трябва да се учи, а партийният секретар - още е жив и здрав, Радев, казваше, че двигателят на Мерцедес не е добър", заяви премиерът.

„БСП не се е отказала от името си и историята си“, каза той.

В церемонията участваха и председателят на ЕП Антонио Таяни, председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер и евродепутатът Андрей Ковачев. 

Таяни определи Буров като един от най-важните български политици, една от ключовите български политически фигури, с водеща роля в утвърждаването на страната ни в региона. Буров винаги действаше в интерес на своята държава и на Европа, той бе човеколюбец, защитник на демокрацията и противник на тоталитаризма, добави председателят на ЕП.

Вебер посочи, че Буров се е борил за свободна и демократична Европа. Днес си спомняме, че сме наследници на силни личности, създали днешна Европа, каза той. Вебер постави Буров редом до Конрад Аденауер и Робер Шуман.

Ковачев коментира, че с днешната церемония се извършва малка справедливост спрямо поколения българи, искали България да бъде част от семейството на свободните и демократични европейски държави, откъснати за десетилетия от тоталитарния режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase