Снимка: Reuters

След снощното поредно гласуване в британския парламент британската преса коментира ситуацията около Brexit-а и възможните варианти за развитие.

"Унижение" и "срив" - това са двете думи, които се повтарят по първите страници на британските издания след още един ден, в който Тереза Мей получи тежки политически удари. В."Файненшъл таймс" пише, че Мей е била принудена да отправи ултиматум, след като Камарата на общините изключи варианта за излизане от ЕС без сделка.

Едно от заглавията на в. "Таймс" гласи "Тереза Мей мисли като главен префект, а не като министър-председателка". Авторът посочва, че липсата на гъвкавост у Мей я прави бледо копие на политици, които са умеели да убеждават - като Тони Блеър и Маргарет Тачър.

В друг материал вестникът посочва, че един решаващ и важен вот се е превърнал в безсмислено раздуване на проблема. "Докато слушаме как Мей грачи и се напъва да говори, давайки си сметка, че вариантът за излизане без сделка наистина е възможен, очакванията на всички за здравословна вечеря изчезват. Вместо това ще има индийска храна, пица и вино", коментира иронично авторката.

В. "Телеграф" пише, че снощи е бил задействан "заговор за отлагане на Brexit" с до две години, след като четирима министри от кабинета на Мей са я предали, като са помогнали да бъде унищожена завинаги възможността за излизане без сделка. Изданието отбелязва, че в паметната нощ Мей е изгубила контрола върху Консервативната си партия и върху процеса, свързан с Brexit, защото четиримата членове на кабинета са нарушили партийната дисциплина и не са гласували както се е очаквало. Заглавието на вестника е "Brexit е отложен до второ нареждане, след като бандата на четиримата се разбунтува".

Още по темата

В друг коментар на "Телеграф" се посочва, че британските елити, които са за оставане в ЕС, с поведението си са обявили война на самата демокрация.

Найджъл Фараж заявява пред "Телеграф", че предателството спрямо Brexit е една от най-срамните страници в историята на страната. А бившият министър за Brexit Дейвид Дейвис пише, че се опасява, че сега парламентът ще намери начин да спре излизането от ЕС. Автор на изданието изтъква, че, като отхвърлиха за втори път сделката на Мей, привържениците на Brexit всъщност оставиха Brexit на милостта на привържениците на членството в ЕС и на самия ЕС.

В. Индипендънт" пише, че излизане от ЕС без сделка би било безпрецедентен акт на икономическо самонараняване. Друг автор на "Индипендънт" смята, че бъдещето на Brexit в този момент зависи от гарантирането на отлагане, което да позволи гласоподавателите отново да си кажат думата. Той критикува линията на поведение на премиерката Мей, която нарича разрушително упорита и посочва, че гледайки Мей, му идва на ум заглавието на филма "Осъденият на смърт идва", което перифразира като "Осъдената на смърт идва".

Предстои британското правителство да обясни какъв е смисълът да се иска отлагане на Brexit-а, а ЕС ще трябва да се задоволи с факта, че не е хванат в капана на вечното чистилище Brexit. Заради подготовката на изборите за Европарламент 23 май е твърдият краен срок, който не може лесно да бъде отложен. Със сигурност това ще бъде използвано от Мей, за да убеди парламента да гласува за сделка, която на два пъти отхвърли с голямо мнозинство, пише вестникът, но добавя, че "пълното объркване продължава".

Вестникът посочва, че на практика до момента британският парламент не е гласувал за излизане със сделка или за такова без сделка, а само за полусделка - тоест за самото споразумение за напускане. Целият драматизъм около предпазния механизъм, правата на гражданите на ЕС и други проблеми всъщност замъгли факта, че два много важни аспекта на бъдещите взаимоотношения - за търговския достъп и сигурността, въобще липсват.

Единствен в. "Дейли експрес" не описва Мей като унижена, а като бунтарка. Вестникът пише: "Хаос в камарата при отхвърлянето на излизане без сделка, но дръзката Мей казва на законодателите "да се изправят пред последствията" на повтарящи се опити за саботиране на Brexit".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase